Acne

Afdrukken

Acne


De cellen van het afvoerkanaaltje zwellen en scheuren. Het "talgverkeer" stremt. In de diepte blijft een prop huidsmeer zitten. Dat wordt een voedingsbodem voor bacteriën. Aan de oppervlakte zien we een "gesloten pukkel" of "witkopje". Bij ontsteking volgt een rode harde plek. Soms wordt de prop naar buiten geduwd. Er komt wat celafval, wat bloed, wat stof mee. Daar hebben we het zwarte puntje, de comedo of mee-eter. In feite een "open pukkel". Tussen 14 en 20 jaar is gewone acne een plaaggeest. Soms mild en soms ernstig met vele witkopjes.
Wat zelf doen?Lichte gevallen zijn plaatselijk te behandelen. Tracht vooral het talgkanaal open te houden. Twee wasbeurten per dag volstaan. De apotheker zal "zure" zepen en toiletmelken (1) of "zeep zonder zeep" aanraden. Zachte schuurmiddelen (2), lotions met salicylzuur of fruitzuren (3) mogen worden gebruikt maar zonder de huid te beschadigen.

Gelen, lotions en zepen op basis van benzoylperoxyde (4) (BPO) verjagen puisten en bacteriën. Een antibioticum (5), een anti-schimmel (6) als toemaat versterkt de aanval. Vergeet niet enige voorzorgen te nemen! Breng steeds een dunne laag aan op de droge huid, één keer per dag of één keer om de twee dagen. Bij voorkeur ‘s avonds omdat peroxyden en zon allebei branden.

Gun de huid wat rust bij roodheid en schilfering. Vraag tijdig raad aan je apotheker.
Medische hulpZware acne vraagt sterkere middelen. Deze zijn voorschriftplichtig. Differin® gel en Tretinoine Kefrane® crème verminderen het verharden der cellen en de vorming van mee-eters. Skinoren® heeft bovenop een ontsmettende werking. Eén toepassing ‘s avonds op de droge huid volstaat. Ook hier geldt: zon en zonnebank vermijden.

Afhankelijk van de situatie zal de dokter zowel uitwendig als inwendig antibiotica inschakelen (7)(8)(9). Na een stootdosis kan de inname vier tot zes maanden duren. Schop je maag niet ondersteboven. "Voor of na het eten" hangt af van middel tot middel. Volg de aanwijzingen van de apotheker. Ze zijn belangrijk. Vergeet het glas water niet bij het innemen. Stop de medicatie pas wanneer je arts dat aanbeveelt.

Een combinatie van hormonen (Diane®) remt de vorming van talg. Deze "pil" voorkomt meteen zwangerschap, maar dit is een bijwerking. Eén dragee per dag volstaat. Een afgeleide van vitamine A (Roaccutane ®)wordt ingezet bij hardnekkige gevallen. De arts past de dosis aan volgens lichaamsgewicht. Daarom heb je soms twee verpakkingen van verschillende sterkte op zak! Sluit zwangerschap uit tijdens deze behandeling en zelfs één maand erna. Ook zonnen zit maandenlang niet lekker. Aanvaard als bijwerking droge lippen en neus. Een "niet-comedogene" vette zalf verbetert het comfort.
Heb vertrouwen in geneesmiddelen. Acne heeft een taai leven…

Verbonden onderwerpen