Werking alcohol
"Als de alcohol de hersenen bereikt, word je wat licht in het hoofd". "Veel mensen vinden dat eigenlijk wel een prima gevoel.

De keerzijde is echter dat tegelijkertijd de reactiesnelheid vermindert. Je reageert trager, iets wat bijvoorbeeld in het verkeer voor ernstige problemen kan zorgen. Niet voor niets zegt de bekende slogan"Glaasje op, laat je rijden".StemmingswisselingHet vrolijke, ontspannen gevoel kan na nog meer glaasjes ook omslaan in agressiviteit en neerslachtigheid en door de verminderde reactiesnelheid wordt zelfs lopen en zien moeilijk. Overigens kan iedereen weer anders op (teveel) alcohol reageren. Dat heeft onder meer te maken met de algehele conditie en vermoeidheid.


De rol van de lever. De lever is één van de belangrijkste organen."De lever wordt wel eens gezien als een chemische fabriek waar alle giftige stoffen uit het bloed worden afgebroken. Ook alcohol wordt door die lever afgebroken, dat duurt ongeveer één tot anderhalf uur per glas. Bij vier glazen is de lever dus al ongeveer zes uur bezig met de afbraak. Het tempo van die afbraak ligt vast en kan niet versneld worden. Dus ook niet door flink te gaan wandelen en een frisse neus te halen of door veel koffie te drinken. Wie een avond flink is doorgezakt, kan de volgende morgen dus nog behoorlijk onder invloed zijn. Door overmatig alcoholgebruik raakt de functie van de lever verstoord. Dat kan leiden tot levercirrose, een ernstige aandoening die er op den duur toe kan leiden dat de lever niet meer functioneert. Levercirrose is vaak een dodelijke ziekte.


Goede stoffen gaan verlorenalcohol. Bekend is dat alcohol de opname van vitaminen, mineralen, calcium en andere belangrijke stoffen beperkt. "Bij vitaminen- en mineralentekorten als gevolg van overmatig alcoholgebruik kunnen ernstige stoornissen optreden. Bloedarmoede, nachtblindheid en het verlies van hersencellen. Dat laatste kan leiden tot het Korsakoff syndroom, een vorm van dementie, waarbij de patiënten onder meer lijden aan ernstig geheugenverlies. Vooral een verminderde opname van thiamine, vitamine B1, speelt daarbij een grote rol.


Anti-oxydanten. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij regelmatig gebruik van alcoholische dranken het lichaam meer vitamine C verbruikt.  "Vitamine C wordt gerekend tot de zogenoemde anti-oxydanten. Die zijn erg belangrijk. Het is namelijk gebleken dat alcohol in het lichaam wordt omgezet in een kankerverwekkende stof, aceetaldehyde. Anti-oxydanten kunnen het lichaam tot op zekere hoogte beschermen tegen de gevolgen van aceetaldehyde. Het extra innemen van deze anti-oxydanten zoals vitamine C kan dan ook zeker enig effect hebben, hoewel dat allerminst spectaculair genoemd mag worden.


Kater voorkomen?  Bij onzorgvuldige bereiding van wijn kunnen bacteriën afbraakproducten aanmaken die al snel hoofdpijn kunnen veroorzaken. Zelfs al na een enkel glaasje. Dat kamt doordat alcohol een vaatverwijdende werking heeft en het dus zeer snel via het bloed naar de hersenen geleid wordt. Hoofdpijn is ook het gevolg van het vochtverlies dat alcohol veroorzaakt. Drinkers moeten vaak naar de wc, omdat ze meer vocht verliezen dan ze binnenkrijgen. Er wordt wel beweerd dat dat de oorzaak is van de hoofdpijn.


Een beetje gezond. Alcohol heeft een vaatverwijdend effect en zou dus beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten. Dus af en toe een glaasje mag best.


Image
Image
Image
Image

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.

© {2023} Zwitserse Apotheek. Designed By Monstrey Hans
https://ee.itk.ac.id/data/