Anticonceptie

Afdrukken

Anticonceptie

Globaal genomen mogen hormonale contraceptiemethodes als zeer betrouwbaar beschouwd worden.

De hormonen van de vaginale ring, pil, pleister of implantaat voorkomen dat er een eicel rijpt en een eisprong plaatsvindt. Bovendien heeft het progestageen een invloed op de dikte van het slijm van de baarmoederhals, waardoor zaadcellen de baarmoeder moeilijk kunnen binnendringen.

Om deze betrouwbaarheid maximaal te houden, is vooral een correct gebruik van de gekozen methode van groot belang. En dat correcte gebruik heb je als vrouw grotendeels zelf in handen.
* Combinatiepillen
* Pillen met alleen progestageen
* Het implantaat
* Het hormoonhoudende spiraaltje
* De contraceptieve pleister (of patch)
* De vaginale ring
Combinatiepillen: bevatten twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. De combinatiepil bestaat uit drie varianten. Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid oestrogeen en progestageen per tablet en het aantal fasen.Eenfasepil:
de meest courante combinatiepil. Alle tabletten in de strip bevatten dezelfde hoeveelheid van beide hormonen. Deze pil wordt gedurende 21 dagen ingenomen, waarna een pauze van 7 dagen volgt (N.B.: er zijn enkele preparaten die afwijken van dit schema).
Tweefasenpil:
per strip zijn 2 soorten tabletten aanwezig die steeds in de juiste volgorde moeten ingenomen worden. Er zijn 21 en 22 dagen schema's mogelijk met een pilpauze van respectievelijk 7 of 6 dagen.
Driefasenpil:
per strip zijn 3 soorten tabletten aanwezig, die elk een andere hoeveelheid oestrogeen en progestageen bevatten. Het innameschema telt meestal 21 dagen, gevolgd door een pauzeweek.

Pillen met alleen progestageen:De minipil: wordt voornamelijk gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven of door vrouwen die geen oestrogeen mogen of willen gebruiken.
De prikpil: is een inspuitbare vorm van contraceptie die een werkingsduur van ongeveer 3 maanden heeft. Daarna moet de inspuiting worden herhaald.
Het implantaat is een klein, buigzaam staafje van kunststof dat door een arts onderhuids in de bovenarm wordt ingebracht. Het implantaat bevat slechts een actieve stof, namelijk een progestageen. Elke dag wordt een kleine hoeveelheid van dit progestageen afgegeven. Na maximaal 3 jaar moet het staafje worden vervangen.




Het hormoonhoudende spiraaltje geeft continu een hoeveelheid progestageen af in de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies wordt daardoor te dun om de innesteling van een bevrucht eitje mogelijk te maken.



De contraceptieve pleister (of patch) is een pleister van 4,5 x 4,5 cm die op de huid aangebracht moet worden. Hij bevat dezelfde hormonen als de gecombineerde contraceptiepil nl. oestrogeen en progestageen. Elke pleister geeft een week (7 dagen) lang zijn actieve stoffen vrij die via de huid rechtstreeks in de bloedbaan terecht komen. Er wordt 3 weken na elkaar elke week een nieuwe pleister op een andere plaats gekleefd. Na 3 weken volgt een week zonder pleister. In deze week volgt de menstruatie.





De vaginale ring is een flexibele ring die de vrouw zelf inbrengt in de vagina. De ring stelt continu een lage dosis oestrogeen en progestageen vrij. Deze hormonen komen via de vaginawand rechtstreeks in de bloedbaan terecht. De vaginale ring blijft drie weken ononderbroken in de vagina, waarna een pauzeweek volgt. Daarna wordt een nieuwe ring geplaatst. Geneesmiddelen, toegediend via de vagina, wordenvaginale ring onmiddellijk in de bloedbaan opgenomen en dienen niet eerst via de lever te gaan. Dit verklaart de lage dosis oestrogeen bij de vaginale ring, namelijk 15 microgram.

Verbonden onderwerpen