Vaccinatie

Afdrukken

Vaccinatie

Preventie bij jonge vrouwen… dankzij vaccinatie
Er bestaan twee vaccins, die een bescherming tegen HPV en baarmoederkanker garanderen: Gardasil, actief tegen HPV 6, 11, 16, 18 (Laboratoria Sanofi-Pasteur en MSD), en Cervarix, actief tegen HPV 11, 18 (Laboratoria GSK). Gardasil is sinds 3 november 2006 op de markt en Cervarix zal pas in de loop van 2007 verkrijgbaar zijn.

De doeltreffendheid van de vaccinatie – voor een totale bescherming zijn drie injecties vereist - blijft gelden ongeacht de leeftijd bij de inenting. Het is momenteel nog onduidelijk of een herhalingsvaccin op termijn nodig is. Het vaccin wordt het best toegediend aan adolescenten, die nog geen seksuele betrekkingen hebben gehad: de ideale leeftijd is redelijk vroeg, tussen 10 en 16 jaar, vóór de eerste seksuele betrekkingen.

Vaccinatieschema :
De vaccinatiereeks bestaat uit 3 afzonderlijke doses van 0,5 ml, toegediend overeenkomstig het volgende schema: 0,2 en 6 maanden.
Als een ander vaccinatieschema noodzakelijk is, dient de tweede dosis ten minste één maand na de eerste dosis te worden toegediend en de derde dosis dient ten minste 3 maanden na de tweede dosis te worden toegediend. De drie doses dienen allemaal binnen een periode van 1 jaar te worden gegeven.

De twee vaccins hebben een preventieve werking en geen therapeutische. De bescherming tegen een infectie opgelopen vóór de toediening van het vaccin is dus gering. Maar na de vaccinatie bent u volledig beschermd tegen de ergste vormen van het HPV-virus (de types waartegen het vaccin bescherming biedt)!

Goed om te weten.
De vaccinatie sluit niet uit dat u het best regelmatig een uitstrijkje van de baarmoederhals laat maken. Dat gynaecologisch onderzoek gebeurt snel, pijnloos en is niet duur. Het uitstrijkje laat toe de baarmoedercellen te analyseren (en eventuele verdachte letsels op te sporen), maar het is geen specifiek onderzoek naar het HPV-virus!
In de praktijk is een uitstrijkje aangeraden in het jaar dat volgt op de eerste seksuele betrekkingen of, in ieder geval, vanaf de leeftijd van 25 jaar. Na twee normale uitstrijkjes in twee opeenvolgende jaren, kan u het uitstrijkje om de 3 à 5 jaar laten uitvoeren tot de leeftijd van 65 jaar.
Het risico op baarmoederhalskanker vermindert niet zolang u seksueel actief blijft! Om levenslang beschermd te blijven tegen HPV, is er één veilig preventiemiddel: vaccinatie. Informeer u bij uw huisarts of gynaecoloog.