Basilicum

Afdrukken

Basilicum

Basilicum Ocinum basilicum


beschrijving:

De naam Basilicum stamt waarschijnlijk van het Griekse woord basileus af.
Basileus betekend koning of koninklijk. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Van oorsprong is Basilicum afkomstig uit India. Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels engewijd is aan de Hindoegoden.De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank.

Ook de Egyptenaren kenden deze plant. In meerdere grafkamers zijn kransen van Basilicum bladeren gevonden. De Grieken kenden de plant als geneeskrachtig kruid.
Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige
Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar.

Basilicum wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd. In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten. Als in Roemenië een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd. In Haïti is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzulie.
Op het platteland van Mexico wordt het soms in de broekzak meegedragen tegen het verliezen van geld en om de ontrouwe minnaar terug te krijgen.
Er zijn zeker 150 variëteiten basilicumvarianten, waaronder de basilicumvariëteit die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt. Basilicum is een gevoelige eenjarige plant.
Hij wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed.
De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkant, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis.
De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur.
Basilicum is een belangrijk keukenkruid. De plant bloeit in de nazomer met kleine, geurige, witachtige bloesems, in rondlopende trossen van zes stuks.

toepassingen:

Werking en karakter.
Urinedrijvend, Koortsverlagend, Kalmerend, Bacteriologisch, Ontsmettend, Schimmelwerend en Krampstillend.

Toepassing.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Basilicumolie dood maag-darmparasieten en wordt daarom aanbevolen bij darmklachten, parasieten en buikpijn.
Een kompreshelp bij ringworminfecties.
Basilicum kan als thee worden gedronken.
Daarnaast kan het worden geïnhaleerd, als massageolie of kompres worden gebruikt.

Verbonden onderwerpen