Duizendblad

Afdrukken

Duizendblad

Duizendblad Achillea millefolium


beschrijving:
                                                                                                             
De Latijnse naam Achillea verwijst naar de Griekse held Achilles, die met deze plant de wonden van zijn krijgers genas nadat hij was gewezen op de bloedstelpende werking van duizendblad.
De naam Millefolium verwijst naar de bladeren, mille betekent duizend en folium betekent bladeren.

Duizendblad werkt ook koortswerend en werd daarom vroeger gebruikt in plaats van kinine.
Volgens de kruidkundige Vogel blijkt uit een document uit 1794 dat indianenstammen Duizendblad gebruikten bij snijwonden. De Micmacs gebruikten het om de transpiratie te stimuleren bij koorts en verkoudheid. Ook verdreven de indianen boze geesten met de rook van duizendblad.

Kauw, voor begrip van de stem van duizendblad, een stukje wortel en houd het in de mond.
Een thee van blad en bloem vertelt de rest van het verhaal.
De stengels van duizendblad worden gebruikt bij het raadplegen van het aloude Oosterse orakelboek de I Ching. Op grond van hoe 50 rechte stengels van gelijke lengte vallen (als mikadostaafjes) wordt een hexagram gekozen. Hieraan valt af te lezen wat voor veranderingen je in de toekomst kunt verwachten.
Duizendblad is een overblijvende of vaste plant. De plant wordt 30 cm tot 1 m hoog. De stengels en bladeren zijn behaard. De bladeren zijn vederachtig, diep ingesneden en donker grijsgroen. De plant bloeit van juni tot september met kleine vaalwitte (soms roze) bloemen in enigszins platte trossen. Duizendblad is een zeer algemeen voorkomende plant op allerlei grondsoorten. De plant is in het wild te vinden langs paden en wegen en op weilanden. Duizendblad, vooral de roze variant, wordt ook als sierplant gekweekt.

toepassingen:
Werking en karakter.
Bloedstelpend, antiseptisch, adstringend, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend, versterkend voor de bloedvaten.

Door het gehalte aan chamazuleen (net als in
kamille) heeft het kruid een werking op slijmvliezen tegen opzwellingen en ontstekingen.
Een aftreksel als thee werkt tegen spijsverteringsproblemen, het heeft een stimulerende werking op de maag- en galafscheiding bij gebrek aan eetlust (bitterstofwerking) en slechte vertering.
Ook werkt een aftreksel het lichaam te reinigen, het gehalte aan flavonen bevordert de urineafscheiding. Een aftreksel als thee werkt om de menstruatie te reguleren, transpiratie te bewerktellingen en een kou te genezen.
Een thee van gelijke hoeveelheden vlierbloesem, pepermunt en duizendblad is lekker en goed tegen griep en andere koortsen. Drink de thee heet en in ruime hoeveelheden (tot een kop per twee uur).
Voeg tegen spataderen 30 druppels tinctuur van paardekastanje (aesculus hippocastanum) toe aan 6 dl duizendblad thee en drink die een dag lang.
Hetzelfde mengsel is ook toepasbaar als
kompres.
Gebruik duizendblad olie bij eczeem.
Kauw om bloedingen te stelpen enkele bladeren zacht en leg ze op de wond (de alkaloïden hebben een bloedstelpende werking).

Uitwendig.
Als crème of spoeling bij ontstoken wonden en eczeem.
Om bij wonden bloedingen te stoppen en ter behandeling van zweertjes.

Inwendig.
Bij aambeien in- en uitwendig.
Bij koorts om transpiratie op te wekken en de koorts te laten zakken.
Duizendblad is geschikt voor kinderen met koorts
Bij slechte bloedsomloop, koude voeten en spataderen.
Bij menstruatiepijnen en pijn in het bekken als gevolg van verstopping, eerdere kwalen en ontstekingen.

Verbonden onderwerpen