Echinacea

Afdrukken

Echinacea

Rode zonnehoed

Echinacea purpurea

Echinacea angustifolia

beschrijving:
De Geslachtsnaam 'Echinacea' is afgeleid van het Griekse echinos, 'zeeëgel'. De reden voor die benaming is te vinden in de prikkende schubben van de gedroogde zaadhoofdjes van de plant.Ook de soortnamen zijn vlot verklaarbaar: 'purpurea' verwijst naar de paarse kleur van de bloem (hoewel alle soorten paars zijn, op de Echinacea paradoxa na, die geel is). De soort 'angustifolia' heeft smallere (angustus = smal) bladeren (folia), en de soort 'pallida' heeft een bleker hart (pallidus = bleek), omdat het stuifmeel bij deze soort niet geel, maar wit is. De Nederlandse benaming is van recente datum, en dus heel gemakkelijk begrijpbaar en slaat natuurlijk op de vorm van de bloem, die met haar teruggeslagen lintbloemen inderdaad op een Mexicaanse Zonnehoed lijkt.
E. purpurea, de E. angustifolia en de E. pallida. Ze zijn vooral van elkaar te onderscheiden door hun hoogte en de kleur van hun pollen: De E. pallida en de E. purpurea zijn duidelijk groter dan de E. angustifolia, die niet hoger wordt dan een halve meter. De E. purpurea en de E. angustifolia hebben geel stuifmeel, terwijl dat van de E. pallida wit is (vandaar trouwens 'pallida' = 'bleek'). De combinatie van beide kenmerken laat dus toe de soorten van elkaar te onderscheiden.

inhoudsstoffen:

  • Polysacchariden met immuunstimulerende en mild ontstekingswerende eigenschappen. (vooral in de wortels)
  • Flavonoïden (o.a. rutoside), vooral aanwezig in de bovengrondse delen.
  • Caffeïnezuurderivaten, waaronder echinoside, cichoreizuur, chlorogeenzuur en cynarine.
  • Essentiële olien, waarvan het gehalte sterk verschilt naar gelang van de soort, van minder dan 0.1 procent in E. angustifolia tot meer dan 2 procent in de wortel van E. pallida. Het gehalte zou bovendien varieren naar gelang van de periode van het jaar.
  • Polyacetylenen
  • Alkylamines
  • Andere bestanddelen, waaronder de alkaloïden tussilagine en isotussilagine, harsen, glycyproteines, sterolen, mineralen en verzuren.

toepassingen:
Echinacea is vooral bekend omwille van zijn immuunregulerende eigenschappen. Zonder in detail te treden kan gesteld worden dat Echinacea op talrijke onderdelen van het immuunsysteem een positief effect uitoefend.
Echinacea versterkt het immuunsysteem. Diverse bestanddelen in Echinacea werken samen voor de activiteit en productie van witte bloedcellen, lymphocyten. en macrophagen. Echinacea stimuleert ook de productie van interferon, een belangrijk onderdeel van de lichaamsverdediging tegen virale infecties als griep en verkoudheid Echinacea wordt al zeer lang gebruikt, en met bewezen effect, om infecties te behandelen en te voorkomen. Hierbij speelt zowel een rechtstreeks effect op het infectieus agens als een stimulering van het immuunsysteem een rol. Dit geld ook voor het gebruik bij wondbehandeling.