Goudsbloem

Afdrukken

Goudsbloem

Goudsbloem Calendula oficinalisbeschrijving:

Goudsbloem is een van de veelzijdigste kruiden. Hij is populair als vrolijke tuinbloem, om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, als verfplant en vanwege zijn vele geneeskrachtige eigenschappen.
Omdat deze winterharde eenjarige plant het hele jaar door schijnt te bloeien, kreeg ze de botanische naam Calendula. Candendula is afgeleidt van het Latijnse woord "Calenda" wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De naam geeft dus aan dat de plant op de eerste dag van elke maand bloeit.
De oude Egyptenaren waarderden de plant al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. In Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de Goudsbloem om open wonden mee te behandelen.
Goudsbloem is ook geassocieerd met de heilige maagd Maria. In Engeland is de plant met koningin Mary geassocieerd in de 17e eeuw. De Engelse naam voor Goudsbloem is ook "Marigold". Goudsbloem (Calendula officinalis) is een winterharde, eenjarige plant. De plant bloeit van juni tot en met september (soms nog langer) met oranje/ gele schijfbloemen van 4 tot 7 cm doorsnee. De bloemen hebben aan het einde van hun bloemblaadjes drie tandjes.De bladeren zijn groen, harig, en peddelachtig van vorm. De bladeren zijn gaafrandig. De stengel van Goudsbloem is groen, sappig, hoekig, vertakt en bedekt met haartjes. De plant wordt tussen 30 en 50 cm hoog.

Het zaad van Goudsbloem is beige, 5 mm lang, gevormd zoals een apostrof met een knobbelige ruggengraat.
gebruikte delen:
gedroogde bloemen.
toepassingen:
Werking en karakter.

Versterkt de afweer, antiseptisch, bloedstelpend, ontstekingsremmend, schimmelbestrijdend, ontgiftend, krampstillend, wondhelend.

Uitwendig.
- Het beste middel tegen huidaandoeningen, met name ontstoken wonden, winterhanden en uitslag.
- Gebruik de
tinctuur bij alle mogelijke pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfecties.
- Gebruik de crème bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw en als lippenzalf.
- Gebruik het
olie-extract bij droge uitslag.
- Een goudsbloem
kompres helpt bij ontstekingen. Maak een kompres van goudsbloemtheeof tinctuurvoor ontstoken plekken op de huid, pijnlijke tepels en pijnlijke ogen.
Inwendig.
- Gebruik een sterke thee of een verdunde tinctuur als spoelmiddel bij pijnlijk tandvlees en keelpijn
- Neem thee of tinctuur bij gezwollen lymfeklieren, kinderziekten, ontstoken amandelen, gastritis, galblaasproblemen, pijnlijke menstruaties, cellulitis en na operaties.
- Gebruik het met smeerwortel bij vergroeiingen en maagzweren en met
salie tegen griep.

Dosering.
Gebruik naar believen. Bij kinderziekten elke twee uur een halve kop thee van drie of vier bloemen getrokken in een kop kokend water.

Verbonden onderwerpen