Geneeskruidentherapie, ook wel phytotherapie, fytotherapie of kruidentherapie, is al eeuwen oud.

Vandaar dat natuurlijk een afdeling met geneeskruiden hier niet mag ontbreken.

Dit is het gebruik van planten en plantenextrakten ter bevordering van de gezondheid. Het gebruik is universeel en al even oud als de geneeskunde zelf. Een derde van de wereldbevolking, voornamelijk in het Oosten, maakt gebruik van deze vorm van geneeswijze. De eerste berichtgeving dateert van 3700 v.C.: het oosten daget. Chiron, de Thessalische centaur, genas Achilles met duizendblad maar Hippocrates domineert dit domein en zijn leerling, Theophrastus van Eresus, werd de grondlegger van de wetenschappelijke botanica. Hahnemann was de grondlegger van de homeopathie .De toegenomen belangstelling voor een gezonde voeding en levenswijze en voor zelfzorg en het milieu, verklaart ook de toegenomen interesse voor kruiden. Kruiden worden niet alleen therapeutisch gebruikt. Ze maken deel uit van het dagelijkse goudsbloemleven.

  • in de voeding
  • bij het behandelen van eenvoudige kwalen
  • om chronische ziekten te ondersteunen
  • om de levenskwaliteit te verhogen
  • als een vorm van preventie
  • om een verstoorde gemoedstoestand te reharmoniseren
  • om het gevoelsleven te verbeteren

In de kruidengeneeskunde zijn kruiden delen van planten, struiken of bomen zoals wortels, knollen, takken, schors, bladeren, stengelsof voortbrengselen ervan zoals bloemen, bloesems, vruchten, zaden of vlierpitten.Bij het oogsten van de plant of het plantendeel let men erop dit te doen op het moment dat ze het hoogste gehalte aan werkzame stoffen heeft. Kruiden worden bewaard door ze te drogen, in te vriezen of te verwerken in een preparaat.

De genezende stoffen bevinden zich in bepaalde delen van het kruid. Daarom geeft men bij een advies niet alleen de naam van het kruid, maar ook het gebruikte deel, bvb. anijs-zaad, pepermunt-blad.In het algemeen kunnen kruiden werkzaam zijn voor het zenuwstelsel, bij maag-, darm-, lever- en galklachten, bij stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten, ademhalingsproble-men, nier- en blaasklachten, huidproblemen, immuniteitsklachten, enz.


Ze kunnen uiteenlopende eigenschappen hebben: samentrekkend, opwekkend, pijnstillend, libidoremmend of –stimulerend, krampstillend, antiseptisch, zweetremmend, eetlustopwek-kend, smaakgevend, welriekend, warmtegevend, windenverdrijvend, galstimulerend, bloed-zuiverend, verteringsbevorderend, vochtafdrijvend, menstruatiestimulerend, slijmophoestend, koortsverlagend, melksecretieverhogend, hartversterkend, bloedstelpend, leverstimulerend, hoeststillend, stoelgangbevorderend, bloeddrukverlagend of –verhogend, enz.

Kruiden kunnen in allerlei vormen toegediend worden: als infuus, decoct, maceraat, tinctuur, nebulisaat, poeder, wijn of likeur, siroop, olie, azijn, etherische olie, keukenkruid, sap

Image
Image
Image
Image

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.

© {2023} Zwitserse Apotheek. Designed By Monstrey Hans
https://ee.itk.ac.id/data/