Marjolein echt

Afdrukken

Echte marjolein

Echte Marjolein

Origanum majorana (Marjorana hortensis)


beschrijving:

Echte Marjolein (Origanum Marjorana) komt zelden verwilderd voor. Deze plant wordt veelvuldig in tuinen gekweekt. Het is een half winterharde plant. De bloemen van Marjolein zijn wit of licht rood. De bladeren zijn middelgroen en aan beide zijde grijsviltig behaard. De stengel is recht tot slap, harig, rond en groen met rode spikkels. De plant heeft horizontale wortelstelen waar ze de grond raken.Marjolein is een meerjarige aromatische plant van ± 60 cm hoog met donkergroene blaadjes en grijswitte bloemetjes. Afkomstig uit het Middellandse zeegebied, wordt Marjolein nu overal in Europa verbouwd. In een koud klimaat is de plant echter éénjarig. De naam `Origano` betekent `bergvreugde` en komt van de Grieken die Marjolein gebruikten om zich te parfumeren en als ingrediënt in hun cosmetica. Heden ten dage wordt Marjolein gebruikt om de opwekkende, pijnstillende, anti-oxyderende en krampstillende werking. Is bloeddrukverlagend door zijn aderverwijdende werking, de aderverwijding geldt ook voor de haarvaten in de huid.

toepassingen:
Bij normale dosering is Echte Marjolein een kalmerend en licht sederend middel dat van pas komt bij opwindingstoestanden en psychische instabiliteit. Bij hogere dosering worden door verschillende moderne auteurs de verdovende en anaphrodisiake eigenschappen van het kruid beschreven.

Algemeen kan gesteld worden dat bij Echte Marjolein de bij de lipbloemigen meest voorkomende eigenschappen nl. het versterken van de vagale tonus en het verminderen van de tonus van het symphatische zenuwstelstel, zeer duidelijk aanwezig zijn. Ook vermindert het kruid de arteriële bloeddruk.
Men gebruikt Echte Marjolein bij slijmvliesonstekingen van maag, mond en keel. Het kruid wordt ook aangewend bij krampen, winderigheid en diarree, vooral indien de oorzaak ervan spanningsgerelateerd is.

Marjolein wordt soms (als adjuvans) gebruikt bij depressieve en angsttoestanden, migraine, nerveuze hoofdpijn, duizeligheid en hoest. Verder wordt het kruid gebruikt in sommige niespoeders, en in spoelingen voor de neusholten.

Verbonden onderwerpen