Marjolein wild

Afdrukken

Marjolein

Oregano Wilde Marjolein

Origanum vulgare


beschrijving:

Oregano of Wilde Marjolein, Oreganum vulgare, is zowel een wilde als een gekweekte vaste plant, met een uitgesproken sterke smaak en een pikante bijsmaak die afhankelijk is van de groeiplaats. Oregano komt oorspronkelijk uit Europa, maar is nu over de hele wereld gecultiveerd. De plant is helemaal bedekt met harige olie-cellen en de plezierige aromatische geur doet aan Tijm denken. De naam is afgeleid van het Griekse “oros” berg en “ganos” vreugde. Het verse kruid wordt veel in Italiaanse, Spaanse en Mexicaanse gerechten gebruikt. Vooral door de opkomst van de pizza is de interesse voor Oregano zeer groot geworden.

De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het bloeiende kruid, is lichtgeel van kleur, met een warme, kruidige, kamferachtige geur. De olie bevat een hoog gehalte, 80-90%, fenolen (cavaciol en thymol) en wordt bij het ouder worden bruin. Het is één van de meest krachtige anti-septische oliën en doodt vele bacteriën, schimmels en virussen, wordt daarom veel gebruikt voor de behandeling van allerlei infecties. Het is bovendien een immunostimulant en een goede expectorant (slijmoplosser). Door de goede pijnstillende werking heilzaam bij zenuwpijnen en reumatische pijnen, stimuleert bovendien de doorbloeding.

toepassingen:
De eigenschappen van de bittere Wilde Marjolein wijken enigszins af van die van de Echte marjolein.
Hier ligt de nadruk op de stimulerende en tonische eigenschappen. Ook de wilde Marjolein is antispasmodisch, en er tevens sprake van zweetbevorderende en menstruatieopwekkende eigenschappen (dit laatste vooral als de menstruatie uitblijft door een virale infectie zoals een griep).

Uitwendig wordt deze soort vaak toegepast bij pijnlijke en stijve gewrichten.
Wilde Marjolein wordt toegepast bij aandoeningen die met allerhande kramptoestanden gepaard gaan, zoals asthma, hoest... , daarnaast ook bij psychische uitputting en hoofdpijn. Uitwendig, als pleister van het verse gekneusde kruid, of met behulp van de etherische olie in een basisolie, wordt wilde marjolein toegepast bij pijnlijke en stijve gewrichten, stijve spieren.

In China zou het kruid ook gebruikt worden om koorts, braken, diarree, geelzucht en jeukerige huidaandoeningen te behandelen.

Verbonden onderwerpen