Sint-Janskruid

Hypericum perforatum


beschrijving:

De benaming Sint-Janskruid is afkomstig van het feit dat de bloemen en de bladeren op 24 juni werden geplukt. Dit is de feestdag van Sint Johannes de Doper, de dag waarop de zon op haar hoogste punt staat, en het ogenblik dat de plant de meeste geneeskrachtige substanties bevat.
De Franse term "Millepertuis" verwijst naar de vele openingen in de bladeren (het woord "pertuis" betekent "opening"). De naam "Hypericum" verwijst naar de god Hyperion, vader van de zon in de Griekse mythologie. Een rede van deze verwijzing naar de zon is dat de bloemen zo schitterend geel zijn.
Sint janskruid komt voor in bijna heel Azië en Europa, in andere landen is hij ingevoerd. De plant is te vinden langs zandwegen, bermen en open bosplekken. Sint-janskruid is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van mei tot augustus met goudgele bloemen. In de bladeren en bloem blaadjes zitten kleine oliekliertjes, dit zijn kleine gaatjes in het blad. Als de bladeren en bloemen worden gekneusd, loopt de olie weg, waardoor op de bladeren (en op de handen van de plukkers) roestbruine vlekken achterblijven.
De vrij lange meeldraden die bovendien in groot aantal voorkomen gevende bloemetjes nog meer een "stralend" uiterlijk. De vrucht is een driehokkige doosvrucht met gesnavelde, eivormige vruchtjes. Ondergronds bevindt zich een wortelstok. In het oude Griekenland werd het kruid voor veel aandoeningen gebruikt, met inbegrip van giftige slangenbeten. In Europa blijft Sint Janskruid nog altijd populair voor de behandeling van (brand)wondjes. Bovendien is het een kruid tegen nier en longaandoeningen en depressie, volgens de overlevering.

inhoudsstoffen:
St. Janskruid heeft een complexe, diverse samenstelling. Hypericine en pseudohypericine hebben mogelijk antidepressieve en antivirale eigenschappen. Andere componenten als xanthonen en flavonoiden dragen mogelijkerwijs ook bij aan de medicinale eigenschappen. Daarnaast zijn er nog hyperforine, Phenolische Carboxylzuren (caffeïne-zuur, chlorogeenzuur, ferulinezuur en gentinezuur) , Etherische oliën, Carotenoïden, Alkanen, Chloroglucinol derivaten, Phytosterolen

toepassingen:


Werking en karakter.

Ontstekingsremmend, genezing bevorderend, pijnstillend, zenuwstillend, antidepressivum.

Inwendig.
- Bij shock en hysterie.
- Bij lichte depressies.
- Bij neerslachtigheid in de menopauze en bij menstruatiepijnen.
- Bij gevoelige darmen.
- Bij maagzweren.
- Bij bedwateren en chronische blaasontsteking.
- Twee a drie koppen thee per dag helpen bij lichte depressies.

Uitwendig.
- Bij steekwonden, beenzweren, lichte verbrandingen.
- In- en uitwendig bij zenuwpijnen, ischias, rugpijn, pijn na operaties.
- In- en uitwendig bij herpes en gordelroos.

Sint-janskruid wordt professioneel gebruikt bij diabetische neuralgie, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.
Ook wordt Sint-janskruid gebruikt bij de gevolgen van stralingstherapie.
Samen met andere kruiden wordt het ook gebruikt bij ontwenning van anti-depressiva.
Een andere toepassing is bij zenuwschade en depressies bij aids.
Sint-janskruid werkt ook goed bij bepaalde soorten blaasontsteking.

Image
Image
Image
Image

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.

© {2023} Zwitserse Apotheek. Designed By Monstrey Hans
https://ee.itk.ac.id/data/