Geneesmiddelenfolders

Afdrukken

Probiotica

Gebrek aan beweging, stress, ziekte, een eenzijdige en te vette voeding, het gebruik van sommige medicijnen (bv. breedspectrum antibiotica) verziekt de darmflora en verstoort een goede spijsvertering.probiotica
De darmflora kan soms een steuntje in de rug nodig hebben. Het innemen van een extra dagelijkse portie goede bacteriën draagt hiertoe bij.
Probiotica is een nieuwe term in de wereld van de voedingswetenschappen. Hiermee worden micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) bedoeld die een gunstige werking uitoefenen op het lichaam. Sommige goede micro-organismen treffen we aan in verschillende voedingsmiddelen (bv. yoghurt, kefir,…). Soms worden probiotica ook aangeboden onder de vorm van voedingssupplementen.
Meestal bevatten probiotica melkzuurbacteriën (lactobacillen) en bifidobacteriën. Beiden soorten remmen de ontwikkeling van ziekmakende micro-organismen en hebben daarom een gunstige invloed op het evenwicht van de darmflora.
Probiotica vormen een cruciaal onderdeel van onze levenskwaliteit. Zij zorgen o.a. voor een betere voedselvertering, minder darmkrampen en winderigheid. Probiotica staan garant voor een optimale darmwerking en immuniteit door het neutraliseren van de lichaamstress die veroorzaakt wordt door verkeerde voedingsgewoonten en het gebruik van bepaalde medicijnen. Probiotica zorgen niet alleen voor een goede darmwerking. Ze zijn ook belangrijk voor een beter afweersysteem in de mond en voor een gezonde, stralende huid. Ze helpen om reizigersdiarree te voorkomen of te verlichten en allerhande spijsverteringsklachten te neutraliseren. Probiotica zijn tot slot van essentieel belang om het immuunsysteem van de mens iedere dag te versterken.Het is soms moeilijk om te weten wat het onderscheid is tussen prebiotica, probiotica en synbiotica. In feite komt het hier op neer. Probiotica bevatten levende micro-organismen, een prebioticum is voeding (meestal oligosacchariden) die de eigenschap heeft om op een selectieve wijze, gezondmakende bacteriën in de darmen aan te maken. Synbiotica tenslotte zijn combinaties van prebiotica en probiotica. Al deze stoffen vervullen levensnoodzakelijke en gezondheidsbeschermende activiteiten in de darmen van de mens. Vroeger dacht men dat de darmen enkel verantwoordelijk waren voor het verwijderen van afval uit het lichaam. Vandaag weet men dat de darm een zeer intelligent orgaan is dat instaat voot 70 procent van onze immuniteit. De darmen zorgen er dus voor dat tal van ziekten geen kans krijgen in ons lichaam. De voorwaarde is dan wel dat we over een zeer evenwichtige darmflora beschikken. Hierin spelen prebiotica en probiotica een cruciale rol. Prebiotica verkleinen de kans op darmkanker omdat ze er voor zorgen dat kankerachtige stoffen zich veel minder snel op de darmwand kunnen vastzetten. Prebiotica zorgen ook voor een zuur milieu in de dikke darm. Ook dat is een factor die het ontstaan van een darmtumor drastisch beperkt.
Probiotica en allergieënProbiotica zijn supplementen die aan de voeding worden toegevoegd, onder meer aan kaas en yoghurt, op basis van bacteriën die van nature in onze darmen voorkomen. Volgens een Fins onderzoek zouden probiotico met de bacterie Lactobacillus rhamnosus die aan zwangere vrouwen en pas geboren baby's worden gegeven, de ontwikkeling van eczema en andere allergieën kunnen voorkomen.
De deelnemers aan de studie kregen enkele weken voor hun bevalling elke dag capsules met Lactobacillus rhamnosus. Ook na de bevalling kregen de vrouwen die borstvoeding gaven gedurende 6 maanden dagelijks de bacteriesupplementen, terwijl de baby's die flesvoeding kregen de bacteriesupplementen in hun fles kregen toegediend. Het ging in alle gevallen om kinderen met een hoog risico op allergie vanwege een familiale voorgeschiedenis (een ouder of broertje of zusje met allergie).
Na 2 jaar hadden 35% van de kinderen eczema. Bij de kinderen die een probioticum hadden gekregen bleken de helft minder eczema te hebben gekregen. Of er ook een effect was op andere allergische reacties werd in deze studie niet aangetoond.
Volgens de Finse onderzoekers zouden de bacteriën het immuunsysteem stimuleren en op die manier de ontwikkeling van allergieën tegengaan. Deze hypothese ligt in de lijn van andere onderzoeken die hebben aangetoond dat de toename van het aantal allergieën mogelijk heeft te maken met het feit dat kinderen in meer hygiënische omstandigheden opgroeien waardoor ze minder in contact komen met bacteriën en hun immunsysteem te weinig wordt gestimuleerd. Kinderen daartegen die op jonge leeftijd met allerlei infecties te kampen hebben zoals verkoudheden, blijken beter gewapend te zijn tegen allergieën.Verbonden onderwerpen