Geneesmiddelenfolders

Afdrukken

Koortslip - koortsblaasjes

Wat is een koortslip? Een koortslip, ook wel koortsuitslag genoemd, bestaat uit groepjes blaasjes op of rond de lippen.Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus 1 een zeer besmettelijk virus dat bijvoorbeeld vaak wordt overgebracht door kussen of knuffelen met iemand met een koortslip.
Als je eenmaal besmet bent dan draag je het virus altijd bij je en is de kans groot dat je met enige regelmaat een koortslip krijgt. Het virus houdt zich namelijk schuil in de zenuwknopen en kan vanuit deze schuilplaats toeslaan bijvoorbeeld bij verminderde weerstand, stress, menstruatie of zonlicht. Na de genezing van een koortslip trekt het virus zich weer terug in dezelfde zenuwknoop. Daarom verschijnt de koortslip ook steeds weer op dezelfde plaats.
Klik hier voor productinformatie.
Wat activeert een koortslip?Er zijn diverse factoren, zowel van binnenuit of van buitenaf, die het koortslipvirus kunnen activeren. Deze factoren variëren van persoon tot persoon, maar een verminderde weerstand speelt veelal een belangrijke rol. De meeste gebruikelijke factoren zijn:

Van buitenaf:
• Ultraviolet licht, zonlicht
• Koud, guur en schraal weer

Van binnenuit:
• Lichamelijke of geestelijke overbelasting: stress
• Koorts
• Infecties, bijvoorbeeld verkoudheid
• Zwangerschap
• Menstruatie
• Gekruid eten

Komt een koortslip veel voor? Het herpes simplex type 1 virus is wereldwijd een veelvoorkomende virus infectie. Ook in België heeft +/- 67,4% van de mensen antistoffen tegen dit virus in het lichaam (Pebody RG, Andrews N, Brown D et al. Sex Transm Infect 2004; 80:185-191). Naar schatting krijgt 33% van de mensen te maken met een terugkerende koortslip (Fields Virology, 4th edition. 2001).
Je bent dus niet de enige die er regelmatig last van heeft!

Hoe ontwikkelt een koortslip zich? In het algemeen zijn er vier hoofdfases te onderscheiden vanaf uitbraak tot genezing van de koortslip. Door te behandelen met Zovirax Labialis wordt de duur van de koortslip verminderd.

Fase 1:
Tintelingen, jeuk en geprik op of rond de lippen. Als je deze symptomen herkent en direct de juiste maatregelen treft, kun je de duur van de koortslip beperken.

Fase 2:
Van blaartjes tot blaasjes. Er verschijnen blaartjes die een enkele of een cluster van meerdere met vocht gevulde blaasjes vormen.

Fase 3:
Open blaasjes. In deze fase is het virus het meest besmettelijk. De blaasjes gaan open en er kan wat vocht uitkomen.

Fase 4:
Korstje. De koortslip begint te genezen: de blaasjes drogen uit en er vormt zich een korstje. Laat het korstje zo lang mogelijk zitten. Want als je het korstje er te snel afhaalt, kan de tere huid eronder beschadigen en gaan bloeden. En er kunnen zich littekens vormen.

Is een koortslip besmettelijk? De veroorzaker van de koortslip, het herpes simplex virus, is bijzonder besmettelijk. In de fase van blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes is de kans op besmetting het grootst.

Niet alleen de lippen van een ander kun je zo besmetten, soms wordt de besmetting ook overgebracht via de vinger op de neus, ogen of geslachtsorganen. Het is dus zaak de blaasjes zo min mogelijk aan te raken en goed de handen te wassen na ieder contact met de blaasjes. Vlak voor een koortslip uitbreekt, dus als er alleen nog maar een tintelend, jeukend of branderig gevoel aan de lip is, is er ook al een besmettingsgevaar.

Jonge ouders moeten extra alert zijn op een koortslip. Voor pasgeboren baby's (eerste weken / maanden) kan een herpes simplex infectie via een koortslip een heftig verlopend ziektebeeld veroorzaken. Dit komt omdat het afweersysteem van een pasgeborene nog niet in staat is adequaat op het virus te reageren. Besmetting van de baby kan al plaatsvinden als iemand met een actieve koortslip de baby liefdevol knuffelt.


Verbonden onderwerpen