Chondroitine

Afdrukken

Chondroitine

IN HET LICHAAM

Chondroitinesulfaat is een glycosaminoglycaan dat talrijk aanwezig is in het kraakbeen. (lees meer over de structuur van het kraakbeen). Het heeft een sterk wateraanzuigende eigenschap zodat het gewrichtskraakbeen bestand is tegen schokken. Glucosamine is een bouwsteen van chondroitinesulfaat.
Tevens kan chondroïtine de werking van enzymen die het kraakbeen aantasten verminderen. Alhoewel de opname in het lichaam van chondroïtine veel lager is dan van glucosamine (10%-15% t.o.v. 90%-98%) hebben recente studies zeer gunstige resultaten laten zien bij de behandeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Het wordt dan ook samen met glucosamine aanbevolen voor het verminderen van pijn en voor het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten bij degenen die niet voldoende baat hebben bij alleen glucosamine.

ALS SUPPLEMENT


* Chondroitinesulfaat wordt ontgonnen uit het kraakbeen van haaien, runderen, kippen of varkens. Vooral het exclusieve chondroitine van de haaien is vrij duur. Dit van runderen is goedkoper. Maar opgelet, er zijn producenten die runderenkraakbeen verkopen aan de prijs van het exclusieve en schaarse haaienkraakbeen. U merkt het niet direct en de verkoper strijkt meer winst op.

* Koopt u chondroitine afkomstig van runderenkraakbeen, dan moet u heel erg oppassen omwille van het risico op BSE-besmetting (dolle-koeienziekte). Koopt u runderenchondroitine, doe dit dan enkel bij heel betrouwbare organisaties die kunnen aantonen dat hun chondroitine van BSE-vrije landen afkomstig is (en dan nog...). Wij zijn voorstander van chondroitine afkomstig van haaien.

* Chondroitinesulfaat is een supplement dat, net zoals glucosaminesulfaat, op een continue basis moet genomen worden. De aanbevolen dosering is 800 mg tot 1200 mg per dag.

.

Verbonden onderwerpen