Gewrichtspijn

Afdrukken

Gewrichtspijn

In een gezond gewricht schuiven de gladde kraakbeenuiteinden soepel over elkaar heen. Door het vele gebruik kan het kraakbeen echter verslijten. Dat kan aanleiding geven tot problemen.


SLIJTAGE

* Een veel voorkomende klacht is stijfheid van de gewrichten, ‘s morgens bij het opstaan. Dit kunnen eerste tekenen van slijtage op de gewrichten zijn. Ook een verminderde beweeglijkheid en pijn kunnen hierop wijzen. Voor een diagnose dient u zich evenwel altijd te wenden tot een arts.

* Slijtage op het kraakbeen is meestal van chronische aard waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit gaat. Naast de slechte kwaliteit van het kraakbeen vermindert het ook in dikte.

Naast versleten kraakbeen, is er ook een aantasting van:
- het bovenlaagje van het bot (subchondraal bot bevindt zich net onder het kraakbeen, zie figuur).
- de gewrichtsbanden, de binnenkant van het gewrichtskapsel (synoviale membraan) en ondersteunende gewrichten.
* Het oppervlak van ‘versleten' kraakbeen wordt ruw, er ontstaan scheurtjes of er komen stukjes los. Het gewricht kan gaan kraken, pijn doen en soms ontsteken. Bij doorgedreven slijtage zal het kraakbeen barsten en uiteindelijk verdwijnen. Uiteindelijk ontstaat er zelfs direct contact tussen de 2 botten van het gewricht, wat pijn uitlokt.

* Slijtage in de gewrichten komt het vaakst voor in de handen, rug, knieën en heup. Minder frequent komt dit voor in de pols, elleboog en schouders.

* De belangrijkste cellen in het kraakbeen worden de chondrocyten genoemd. Bij ‘versleten' kraakbeen maken deze chondrocyten abnormaal hoge hoeveelheden eiwitten aan die de afbraak van kraakbeen versnellen. Deze eiwitten omvatten de MMP's (matrix metalloproteinases), prostaglandines en cytokines zoals vb. IL-1 en TNF-α1 (dit zijn proteïnen die berichten van de ene cel naar de andere kun transporteren).

Verbonden onderwerpen