Kraakbeen

Afdrukken

Kraakbeen

Functie kraakbeen

- Kraakbeen vangt de druk op in het gewricht en verdeelt het over de volledige oppervlakte van het subchondraal bot.

- Kraakbeen dempt piekbelastingen (schokken) en zorgt dat 2 beenderen zonder veel wrijving over elkaar kunnen bewegen.

- Proteoglycanen zijn cruciaal voor de opbouw en structuur van het kraakbeen. Glucosamine is een bouwsteen van deze proteoglycanen.

EIGENSCHAPPEN VAN HET KRAAKBEEN.

* Kraakbeen is heel gestructureerd opgebouwd, maar terzelfdertijd ook elastisch. Je kan zijn werking vergelijking met een spons. Wanneer er druk op het kraakbeen komt, vb. in het kniegewricht tijdens het stappen, vervormt het kraakbeen en druppelt er vocht uit de matrix van het kraakbeen. Wanneer de druk wegvalt, zuigt het kraakbeen het vocht terug aan, en krijgt het terug zijn oorspronkelijke vorm, net zoals een spons.

TYPES KRAAKBEEN.

* In het lichaam heb je verschillende types van kraakbeen. Het meest voorkomende kraakbeen in de gewrichten noemen we het hyaliene kraakbeen.
o Het hyaliene kraakbeen bevat volgende bestanddelen:

1/ De kraakbeencellen of chondrocyten (< 10% van het volume van het kraakbeen).

De chondrocyten zijn ingebed in een matrix die bestaat uit:

2/ Vocht. Het vocht neemt 70 % van het kraakbeen in beslag en bestaat uit water met daarin opgelost enkele proteïnen, wat metabolieten en wat gas.

3/ Een netwerk van collageenvezels (zie wikipedia voor beschrijving), proteoglycanen (zie wikipedia voor een beschrijving) en glycoproteïnen. (20 % van het kraakbeen)* De collageenvezels vormen een soort framework van het kraakbeen en ondersteunen zo de chondrocyten en de proteoglycanen. Naargelang de richting van de collageenvezels wordt het kraakbeen ingedeeld in een 4-tal lagen (zie figuur bovenaan deze pagina).

In het netwerk van de vezels is een belangrijke rol weggelegd voor de proteoglycanen. De proteoglycanen bestaan uit een kernproteïne met daarop één of meerdere glycosaminoglycanen*. Klik hier voor Engelstalige informatie over de proteoglycanen en glycosamineglycanen.

* De glycosaminoglycanen zijn lange ketens van polysacchariden (=suikerachtige structuren). Het meest voorkomende glycosaminoglycaan in het gewrichtskraakbeen is chondroitinesulfaat.

Heel belangrijk is dat de glycosaminoglycanen, en dus ook de proteoglycanen, zeer gemakkelijk watermoleculen kunnen binden, net zoals een spons. Daardoor zwellen ze op en zorgen ze ervoor dat het kraakbeen de uitwendige druk en schokken op het gewricht kan opvangen. Dit is cruciaal voor een goed functionerend kraakbeen.

* Glucosamine vormt één van de belangrijkste bouwstenen van deze glycosaminoglycanen.


* Het kraakbeen zelf bevat zo goed als geen bloedvaten. Het wordt onderhouden door de chondrocyten en het synoviaal vocht.
Net onder het kraakbeen bevindt zich de subchondrale laag.

Verbonden onderwerpen