Zelfzorg

Afdrukken

Zelfzorg

Griep en verkoudheid gaan vanzelf over. Meestal hebt u er een week last van, soms wat langer. Het hoesten kan nog een paar weken doorgaan, als de overige verschijnselen al verdwenen zijn. Na een griep kunt u zich nog enkele weken moe en slap voelen.
AlgemeenOm een verkoudheid te bestrijden hóeft u niets te doen. U kunt wel de hinderlijke verschijnselen, zoals keelpijn, hoesten, een verstopte neus of oorpijn verlichten. Raadpleeg uw apotheek als u zelfzorgmiddelen wilt gebruiken. Daar krijgt u informatie en advies.
Bij een flinke griep kunt u het ?t beste rustig aan doen tot de koorts verdwenen is ? meestal duurt dat drie tot vijf dagen.
Bij koorts, hoesten en snotteren verliest u veel vocht. Zorg dus dat u meer vocht binnenkrijgt dan normaal: drink vooral water, (kruiden)thee, sap of limonade. Drink liever geen koffie of alcohol; die onttrekken vocht aan het lichaam.Roken verergert de irritatie van de slijmvliezen in de neus en keel. Probeer daarom niet te roken.
HoestEen lepel honing in de mond laten smelten kan verlichting geven. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect als een verzachtende hoestdrank die u zonder recept bij de apotheek kunt halen.
Ook iets warms drinken kan het hoesten verminderen.
KeelpijnBij een rauw, rasperig gevoel in de keel helpt het de keel te bevochtigen.
U kunt iets kouds drinken, of op een waterijsje, een snoepje of een dropje zuigen.
U kunt ook gorgelen met een fysiologische zoutoplossing. Die maakt u zelf door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een bierglas (250 milliliter) water. Per keer gorgelt u met een slokje (20 à 30 milliliter) van deze zoutoplossing. Bewaar deze gorgeldrank niet langer dan 24 uur. Maak hem elke dag vers.
Verstopte neusStomen kan prettig zijn als uw neus verstopt is. Doe kokend water in een kom en ga erboven hangen met een handdoek over uw hoofd. U kunt aan het water kamille of stoomdruppels toevoegen maar het hoeft niet. Er zijn ook speciale inhalers te koop. Daarmee ademt u de stoom in via een neus-mondstuk. Dat is vooral handig als uw ogen of huid geïrriteerd raken door de stoomdruppels of verkoudheidszalf. Kleine kinderen kunt u beter niet laten stomen boven een kom heet water. Het risico dat ze zich branden is te groot. U kunt ze wel warm laten douchen, dat helpt ook.

Bij de apotheek kunt u neusdruppels of een neusspray kopen die de ademhaling door de neus makkelijker maken. Er zijn twee soorten:
Neusdruppels of ?spray met fysiologisch zout. Dat verdunt het taaie slijm in de neus. Het is een veilig middel, ook geschikt voor kinderen onder de twee jaar. U kunt ook zelf een fysiologische zoutoplossing maken (een afgestreken theelepelzout op een bierglas water) en die opsnuiven.
Neusdruppels of ?spray met xylometazoline. Dat laat het gezwollen neusslijmvlies slinken. Gebruik dit middel echter niet langer dan vijf dagen achter elkaar en niet bij kinderen jonger dan twee jaar. Een neusspray werkt meestal beter dan druppels, doordat de fijne druppeltjes zich beter over het neusslijmvlies verdelen en langer in de neus blijven.
Koorts en pijnKoorts is een (rectaal gemeten) lichaamstemperatuur van 38°C of hoger. Het is een normale reactie van het lichaam op een infectie. Het is dus niet altijd nodig de koorts te onderdrukken. Een kind hoeft u niets tegen de koorts te geven als het normaal reageert, wil spelen en blijft drinken.
Ter bestrijding van hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn kunt u het beste paracetamol gebruiken. Dat geeft weinig bijwerkingen en wordt door de meeste mensen goed verdragen. Ook in combinatie met andere geneesmiddelen levert het geen problemen op. Gebruik niet meer dan zes tabletten per dag. Raadpleeg de bijsluiter of uw apotheek voor de juiste toedieningsvorm en dosering voor kinderen.
OorpijnVerkoudheid kan samengaan met oorpijn, vooral bij kinderen. De pijn treedt vooral op bij het gaan liggen. Meestal zijn de klachten na een paar dagen weer over. Geef het kind paracetamol (tablet of zetpil) tegen de pijn. Als het kind ook een verstopte neus heeft, kunnen neusdruppels of -spray helpen de druk op het binnenoor te verminderen.

Wanneer naar de huisarts?*Kinderen
 • Als het kind een erg zieke of apathische indruk maakt;
 • Als het kind een temperatuur van meer dan 40°C heeft;
 • Als het kind jonger is dan vier maanden en langer dan één dag een temperatuur boven de 38°C heeft;
 • Als het kind jonger dan zes maanden is en oorpijn heeft;
 • Als het kind jonger dan zes maanden is en hoest;
 • Als het kind tussen zes maanden en twee jaar is en oorpijn heeft die na 24 uur niet verbeterd is;
 • Als het kind ouder is dan zes maanden en langer dan vijf dagen hoest;
 • Als het kind ouder is dan twee jaar, en oorpijn heeft die na drie dagen niet verbeterd is.
*Volwassenen
 • Als u zich ernstig ziek voelt;
 • Als u ouder bent dan tachtig jaar en zich ziek voelt;
 • Als uw temperatuur langer dan vijf dagen boven de 38°C blijft;
 • Als u langer dan enkele weken verhoging hebt;
 • Als u langer dan vijf dagen pijn hebt in de bovenkaak of de kiezen, pijn bij het kauwen of pijn die erger wordt bij het bukken. Deze klachten kunnen wijzen op een kaakholteontsteking.
 • *Kinderen èn volwassenen
 • Als iemand met een ernstige hart- of longaandoening griep krijgt;
 • Als bij koorts in combinatie met het ophoesten van slijm, de koorts langer dan drie dagen aanhoudt;
 • Als de patiënt ijlt;
 • Als iemand plotseling hoge koorts krijgt, binnen een jaar na een verblijf in de tropen. Dan kan de koorts namelijk worden veroorzaakt door malaria.
 • Als bij iemand met griep de koorts is afgenomen, enkele dagen is weggeweest en dan weer terugkomt.