Tips

Afdrukken

Tips

Belangrijke regels: probeer in te schatten of zelfmedicatie verantwoord is; schakel bij twijfel een arts in.
ga niet te lang door met zelfmedicatie, pas zelfmedicatie niet langer toe dan twee à drie weken.
bij acute klachten moet de situatie snel beter worden, binnen enkele uren.
bij langer bestaande klachten moet er na enkele dagen tot weken duidelijk verbetering zijn.
Vorm:De vorm waarin het geneesmiddel wordt toegediend, is niet zo belangrijk.
Granules, grote korrels, zijn meestal het gemakkelijkst. Hiervan is er meestal maar één nodig. Globuli zijn kleine korreltjes hiervan zijn er meestal vijf per keer nodig. Druppels (dilutie) zijn bij kinderen af te raden vanwege de alcohol waarin ze zijn opgelost. Eén dosis van een dilutie is ongeveer vijf druppels in een beetje water. Bij kleine kinderen is het soms beter de korrel(s) op te lossen in een beetje water. Als er wordt gesproken over een waterige oplossing, wordt de granule opgelost in een glas water.
Dosering:Tenzij het anders wordt aangegeven, is een D6, D 12 of D30 een goede verdunning die gemakkelijk te verkrijgen is.

De Standaard dosering is:

D6 - 3 maal daags een dosis
D12 - 2 maal daags een dosis
D30 - 1 maal daags een dosis


In heftige of acute situaties geeft u ieder kwartier een dosis. Het beste is om de dosis in water op te lossen en steeds een slok te nemen of een paplepel te geven en bij baby's een theelepel.

Het is belangrijk goed op te letten hoe iemand reageert op een homeopathisch middel. De reactie bepaalt immers de verdere dosering. Die beoordeling kan best lastig zijn; homeopathische artsen nemen voor een controleafspraak een half uur, juist om nauwkeurig te kunnen beoordelen of iemand goed reageert. In grote lijnen geldt:
Wat doen bij de volgende reacties?1. Toename van de klachten of uitscheiding, temperatuurverhoging, diarree: dat is een goed teken. Bij geringe klachten: niets doen. Bij twijfel: neem contact op met een arts, geen verder medicatie geven.Bij twijfel: neem contact op met een arts, geen verder medicatie geven.

2. Verbetering van de klachten: kijken of de dosering verminderd kan worden.

3. Geen effect: Is het middel juist, moet er iets anders gekozen worden?

4. Verschijnen van andere klachten: Middel waarschijnlijk verkeerd, direct stoppen

5. Oude klachten die terug komen, dat is in principe een goed teken. Middel stoppen en reacties volgen.

Als een middel goed past zijn de resultaten meestal ook goed. Maar als het middel niet juist is gekozen, zult u geen effect zien. Dat zegt meer over de keuze dan over de homeopathie als geneeskunst. De keuze in de combinatie klacht persoon en middel, luistert heel nauw!
Juist het individualiseren per klacht bij die persoon is belangrijk voor een goed effect. Daarom neemt de homeopathisch arts voor een eerste consult een uur de tijd. Om samen met de patiënt de oorzaak van de klachten precies te kunnen achterhalen. Pas dan weet hij of zij genoeg om het juiste middel te kunnen kiezen.Verbonden onderwerpen