Afdrukken

Moeten ouderen gevaccineerd worden ?

Geschreven door Administrator on 13 januari 2008.

Bij vaccinatie denkt men doorgaans aan kindjes, maar ook volwassenen worden bedreigd door infecties die voorkomen kunnen worden. En ook oudere volwassenen of senioren moeten de nodige vaccins krijgen. Voor vaccins voor senioren, zijn er geen kalenders, geen verplichtingen en zelfs geen onderzoeksresultaten terzake. En dat terwijl vaccins bijzonder belangrijk zijn op hogere leeftijd.
Het organisme is fragieler en heeft alle hulp nodig die het kan krijgen. Het griepvaccin geraakt stilaan ingeburgerd, maar er zijn nog meer doeltreffende preventieve maatregelen die vaak over het hoofd gezien worden. Zo is er bijvoorbeeld het vaccin tegen tetanus dat vaak vergeten wordt bij alle volwassenen, ook de oudere. En er is nog meer...
Universele vaccins Neem bijvoorbeeld hepatitis B. Niet meer dan 6% van de 55-plussers is tegen de ziekte beschermd door een vaccin. De aandoening komt niet zo vaak voor bij senioren en vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid, maar wel voor het individu.
Hepatitis B is een ernstige ziekte die kan leiden tot cirrose of leverkanker. Het is een seksueel overdraagbare ziekte wat maakt dat ze minder gevaarlijk lijkt voor senioren. Ten onrechte. Het is een feit dat 7% van de Europeanen die naar endemische gebieden reizen ter plaatse verzorgd moet worden, inclusief met transfusies of injecties. Ook zo kan men besmet geraken met hepatitis B. Een vaccin moet dan ook overwogen worden. Specifieke vaccins Er gaat minder aandacht naar infecties met pneumokokken dan naar infecties met het griepvirus die in dezelfde periode van het jaar voorkomen en die zich op dezelfde manier verspreiden. Er worden veel minder vaccins toegediend tegen pneumokokken dan tegen griep. En dat terwijl het nog altijd een dodelijke ziekte is met 2000 overlijdens per jaar volgens cijfers van de Franstalige gemeenschap in België. Mensen met een meer fragiele gezondheid zoals senioren zijn er het grootste slachtoffer van.
Het goede nieuws is dat het vaccin niet jaarlijks moet worden toegediend zoals dat tegen griep. Vaccins voor reizigers Cholera bijvoorbeeld. De kans dat men besmet geraakt is niet bijzonder groot, maar de ziekte kan bij oudere mensen dramatische gevolgen hebben. Infectie kan voorkomen worden via een correcte voedingshygiëne en een oraal vaccin (Dukoral®) dat in grote mate ook bescherming biedt tegen turista. Hetzelfde geldt voor gele koorts, hepatitis A, tyfus, meningitis, enz. Er moet voor elke persoon apart bepaald worden wat de voor- en nadelen van een vaccin zijn en hoe men zich preventief kan wapenen.
Het besluit?
Breng voor elke reis een bezoek aan uw arts. Ga op tijd en stond na hoe het zit met uw vaccins en aarzel niet om erover te praten met uw arts.

Verbonden onderwerpen

Facebook Image

Wat doet uw apotheker ?

Wanneer u uw voorschrift afgegeven hebt, controleert de apotheker... Lees verder.

Baarmoederhalskanker

Native version for Joomla 1.5De meest voorkomende gynaecologische.. Lees verder.