Wat kun je er aan doen ?

Afdrukken

Wat kun je er aan doen ?

Dit kan via pillen, pleisters en crèmes.
Met de extra oestrogeen komt de hormoonspiegel weer op peil. Hormonen blijken goed te helpen tegen overgangsverschijnselen als opvliegers, transpiratieaanvallen, plasklachten, droogheid van de vagina, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Bovendien kunnen hormonen de kans op osteoporose en hart- en vaatziekten verkleinen.

Risico's hormoontherapie
In ons land is men echter terughoudend bij het voorschrijven van een dergelijke hormoontherapie. Bij langdurig gebruik kan namelijk een verhoogd risico op borst- en baarmoederkanker voorkomen. Als oestrogeen gecombineerd wordt met progestagenen worden de risico's kleiner.

Bijwerkingen hormoongebruik
Hormoongebruik kan ook andere bijwerkingen met zich mee brengen, zoals onder andere stemmingsveranderingen, geïrriteerdheid, misselijkheid, hoofdpijn, een lichte gewichtstoename, pijnlijke borsten en onregelmatige bloedingen. Veel vrouwen kiezen daarom niet voor een hormoontherapie, maar voor fyto-oestrogenen.

Fyto-oestrogenen
Fyto-oestrogenen zijn oestrogeenachtige stoffen die in granen en peulvruchten voorkomen. Deze fyto-oestrogenen, die onder andere ook in soja voorkomen, zijn veilig te gebruiken; er zijn geen bijwerkingen van bekend. Behalve deze middelen zijn er nog verschillende, ook homeopathische, middelen die kunnen helpen de klachten te verminderen. Ook kan men ervoor kiezen de anticonceptiepil te blijven gebruiken. De pil blijft hormonen toedienen, waarvan de vrouw zelf steeds minder aanmaakt.

Verbonden onderwerpen