Bereidingsmethode

Afdrukken

Bereidingsmethode

1) Middels zonnestraling

Hierbij wordt een dunne glazen schaal bijna tot de rand gevuld met zo zuiver mogelijk water, liefst uit een bron in de directe omgeving. De bloesems van de planten worden direct na het plukken op het water gelegd, zodat zij het gehele wateroppervlak bedekken, waarna zij 3 tot 4 uur aan een krachtige zonnestraling worden blootgesteld, of minder indien zij voor die tijd tekenen van verwelken vertonen. De bloesems worden daarna voorzichtig van het water verwijderd met een takje van dezelfde plant, waarna het water in flessen gegoten wordt. Deze dienen tot de helft gevuld te zijn. De flessen worden daarna aangevuld met brandewijn om de remedie houdbaar te maken. Deze flessen vormen de basisvoorraad en worden niet voor dosering aan de patiënt gebruikt, hiertoe worden enkele druppels in een ander flesje gedaan, dat daarna aangevuld met water en wat brandewijn voor dosering gebruikt wordt.
De volgende remedies worden op deze manier bereid: agrimonie, duizendguldenkruid, loodkruid, cichorei, bosrank, gentiaan, gaspeldoorn, struikhei, kruidje-roer-me-niet, maskerbloem, eik, olijf, zonneroosje, bronwater, hardbloem, ruwe dravik, ijzerhard, wijnstok, waterviolier, witte kastanje. Bronwater. Het is reeds lang bekend dat bepaalde bronnen en wellen water leveren, dat sommige mensen kan genezen. Deze wellen of bronnen zijn dan ook bekend om deze eigenschap. ledere wel of bron waarvan bekend is dat het water geneeskracht bezit en die nog in zijn natuurlijke staat verkeert, vrij van door de mens geplaatste altaren en relikwieën, kan voor het bereiden van deze remedie gebruikt worden.

2) Door koken

De overige remedies die bij de voorgaande methode niet genoemd zijn, worden door afkoken bereid en wel op de volgende wijze: de soorten, die hierna omschreven zullen worden, dienen een half uur in zuiver water gekookt te worden. De gefiltreerde vloeistof wordt daarna in flessen gegoten tot deze voor de helft gevuld zijn waarna ze na afkoeling bijgevuld worden met brandewijn om de remedies houdbaar te maken.

Verbonden onderwerpen