Inleiding

Afdrukken

Inleiding

Alle verdunningen onder D6 worden als lage potenties gezien. De letter D staat voor decimaal; verdunningsfactor (1:10). Dat betekent dat één deel van de grondstof wordt gemengd met 9 delen alcohol van de voorgeschreven sterkte. Het cijfer 6 betekent dat de grondstof via 6 trappen van elk 1 op 10 is verdund. - D6 tot D12 zijn de middelpotenties. - D12 tot D23 zijn de hogere potenties. - Boven de D23 wordt gesproken van hoge potenties.

C-, K-, of LM-potenties
C-potenties worden bereid volgens de centesimale schaal, waarbij trapsgewijs verdund en geschud wordt in een verhouding van 1 op 100. Daarbij wordt één deel van de grondstof dus gemengd met 99 delen alcohol. Ook aangeduid met de letters CH, centesimaal verdund volgens Hahnemann.
K-potenties worden gepotentieerd volgens de eenglasmethode van Korsakoff in trappen van 1 op 100. De eenglasmethode houdt in dat, in tegenstelling tot de D- en C-potenties, opeenvolgende K-potenties steeds in hetzelfde flesje bereid worden. Na intensief schudden wordt het flesje leeggegoten. Aan het overgebleven restant (1%) wordt opnieuw verdunningsvloeistof toegevoegd. LM-potenties worden gepotentieerd in gefaseerde trappen van 1 op 50.000. L=50 en M=1000.

Alcohol is niet het enige verdunningsmedium omdat niet alle grondstoffen hierin oplosbaar zijn. Daarom wordt in plaats daarvan lactose (melksuiker) gebruikt. In plaats van krachtig schudden met alcohol wordt de grondstof krachtig verwreven met melksuiker met behulp van een mortiermolen. Door deze verwrijving ontstaat er een homogeen mengsel in poedervorm. Hiervan worden vervolgens tabletten geslagen. Granules zijn poreuze korrels gemaakt van sacharose (suiker). In deze korrels is een dilutie verwerkt.


Verbonden onderwerpen