Stoppen met roken kan moeilijk zijn. stoppen met roken

De een stopt op eigen kracht, de ander maakt een keus uit de verschillende hulpmethoden die er bestaan.
Twee van die methoden zijn stoppen met behulp van nicotinevervangers of met een medicament.
Uw apotheek geeft hierover informatie en advies.
1.Keuze                                                                                              (overzicht producten) Wie stopt met roken, kiest voor gezondheidswinst.
Mensen die gestopt zijn, voelen zich bijvoorbeeld fitter en krijgen meer lucht. Ze hebben minder kans op allerlei ziekten die door roken veroorzaakt worden, zoals longziekten en hart- en vaatziekten.
De eerste stap is het kiezen van een stopmethode.
laatste sigaret
Er zijn mensen die er in slagen om op eigen kracht stoppen. Anderen volgen een stoppen-met-rokenprogramma (al of niet met gebruik van medicijnen) via de huisarts. Er zijn ook andere keuzes mogelijk, zoals de Allen Carr methode of gedragstherapie. Hoe dan ook, stoppen met roken blijft een lastige klus, ook mét hulpmethoden.

rookstop De apotheek
In de apotheek vindt u vooral deskundigheid op het gebied van medicijnen. Vandaar dat het apotheekteam speciaal informatie kan geven aan mensen die medicijnen willen gebruiken als hulpmiddel bij het stoppen. De apotheek geeft medicatiebegeleiding. U kunt altijd met vragen terecht. Bijvoorbeeld met de vraag of u nicotinevervangers of het receptmedicijn bupropion kunt gebruiken naast andere medicijnen die u gebruikt, of bij bepaalde aandoeningen. Verder is er in de apotheken ook vaak foldermateriaal te vinden over stoppen met roken.
assebak Verslaving

Bij een verslaving spelen twee verschillende soorten afhankelijkheid een rol: de lichamelijke en de geestelijke afhankelijkheid. De lichamelijke afhankelijkheid is de verslaving aan de nicotine. Deze uit zich in de ontwenningsverschijnselen als iemand een poosje niet rookt: hij gaat zich onprettig voelen, is bijvoorbeeld prikkelbaar en rusteloos. Na het stoppen verdwijnt in een paar weken of maanden de nicotineverslaving. Maar dan kan wel de geestelijke afhankelijkheid, het gewend zijn aan roken, nog een tijd een rol spelen. Dit is de behoefte om te roken in bepaalde situaties: bij de koffie, in gezelschap, bij een lastige taak bijvoorbeeld. Vooral in het begin kost het moeite om niet te roken. Volhouden, de zinnen verzetten, is dan belangrijk.
Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen tegen de ontwenningsverschijnselen na het stoppen: een negatieve stemming, prikkelbaarheid, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, een tragere hartslag, toegenomen eetlust en gewichtstoename. Gelukkig heeft niet iedereen last van deze ontwenningsverschijnselen, maar ze kunnen ook een tijd aanhouden. Om die periode te helpen overbruggen is er de keus uit verschillende nicotinevervangers ? dit zijn zelfzorgmiddelen. Daarnaast bestaat er een receptmedicijn: bupropion, dat de behoefte aan het roken helpt verminderen.
2.Nicotinevervangers Nicotinevervangende middelen zijn zelfzorgmiddelen voor wie het erg moeilijk heeft met de ontwenningsverschijnselen. Nicotinevervangers zijn vrij te koop bij apotheek en worden niet vergoed door de mutualiteit. Nicotinevervangers zijn bedoeld om de onthoudingsverschijnselen na het stoppen met roken te verlichten. Ze zijn er in verschillende vormen: pleisters, kauwgom en tabletten. De keuze hangt af van het rookgedrag, de hoeveelheid die iemand per dag rookte en het gewenste gebruiksgemak. Het apotheekteam adviseert graag bij de keuze en geeft gebruiksinformatie. Bij zwangerschap en borstvoeding mogen nicotinevervangers niet gebruikt worden. Maar stoppen met roken is wél belangrijk. Overleg dus met de huisarts. Er zijn verschillende aandoeningen waarbij geen nicotinevervangers gebruikt mogen worden. Vraag advies, lees eerst de bijsluiter. Zie ook onder ?pleister', ?kauwgom' en ?tablet'. Voordat u begint met nicotinevervangers moet u eerst stoppen met roken. Wie roken en nicotinevervangers combineert, krijgt te veel nicotine binnen. De dosering van de nicotinevervanger hangt af van de hoeveelheid die u rookte. Deze dosering wordt langzaam afgebouwd.

Pleister
Makkelijk in het gebruik, 1 keer per dag plakken. De nicotine in de pleister komt langzaam vrij.
Er zijn 3 verschillende sterktes. De keus hangt af van de hoeveelheid die u rookt. De apotheek kan adviseren welke sterkte u het eerst nodig hebt. Er zijn 2 soorten: een pleister voor 16 uur (?s avonds verwijderen) en een pleister voor 24 uur. Duur van de behandeling: 6-12 weken. Begin na 4-6 weken de sterkte omlaag te brengen. Mogelijke bijwerking: huidirritatie ? plak daarom de pleister telkens op een ander stukje (bijna) onbehaarde huid (bovenarm, heup of romp). Plak de pleister niet op geschoren huid, dat geeft irritatie. Niet gebruiken bij: ernstig eczeem, allergie voor pleisters, na een hartinfarct, bij een onstabiele of slechter wordende angina pectoris, bij hartritmestoornissen en als u onlangs een beroerte hebt gehad. Overleg eerst met uw arts als u last hebt van een sterk verhoogde bloeddruk, angina pectoris (hartkramp), als u weet dat u andere problemen hebt met hart- en bloedvaten, bij een te sterk werkende schildklier, bij diabetes, een maag- of darmzweer of als uw nieren of lever onvoldoende werken.

Kauwgom
Bedoeld om af en toe te nemen als de behoefte om te roken erg sterk wordt. Per stukje kauwgom kunt u ongeveer een halfuur kauwen. Kauw niet fanatiek door. Na ongeveer 15 keer langzaam kauwen is het tijd om de kauwgom telkens een tijdje in de wang te bewaren, achter de kiezen. Op deze manier wordt de nicotine langzaam opgenomen via het mondslijmvlies. Neem per dag maximaal 28-50 mg, afhankelijk van het soort kauwgom. Op de verpakking staat hoeveel stukjes dat zijn. Duur van de behandeling: maximaal 1 jaar. Begin na 4-6 weken de hoeveelheid kauwgom omlaag te brengen. Probeer zelf in te schatten hoe lang u de kauwgom nodig hebt. Mogelijke bijwerkingen: zere mond of keel, kaakpijn, hik, lichte maagklachten. Niet gebruiken bij: kaakproblemen, een gebitsprothese, een ontsteking aan de slokdarm, na een hartinfarct of beroerte, bij een verslechterende angina pectoris of bij ernstige hartritmestoornissen. Overleg eerst met uw arts als u last hebt van een verhoogde bloeddruk, van stoornissen in de bloedsomloop van armen en benen, bij een te sterk werkende schildklier, bij diabetes, een maagzweer of bij nier- of leveraandoeningen.

Tablet/ Zuigtablet
Er zijn zuigtabletten en tabletten voor onder de tong. De nicotine wordt opgenomen door het mondslijmvlies. In een halfuurtje lost een tablet voor onder de tong langzaam op. Op de zuigtablet moet u zuigen totdat u een sterke smaak proeft. Bewaar dan de tablet een tijdje in de wang achter de kiezen. Als de smaak verdwijnt, gaat u weer zuigen. Zo wordt de nicotine langzaam opgenomen. Neem in het begin elke 1 tot 2 uur een tablet, later minder. Het aantal tabletten hangt af van de sterkte, het soort tabletten en de hoeveelheid die u rookte ? vraag advies in de apotheek. Neem niet meer dan 25 tabletten per 24 uur. Duur van de behandeling: ongeveer 6 maanden. Begin na 4-6 weken het aantal tabletten omlaag te brengen. Mogelijke bijwerkingen: duizeligheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, irritatie van mond en keel, hik, maagklachten. Niet gebruiken na een hartinfarct, bij instabiele of slechter wordende angina pectoris, spontaan optredende hartkramp, ernstige hartritmestoornissen of als u onlangs een beroerte hebt gehad. Overleg eerst met uw arts als u een hart- of vaatziekte hebt (gehad), na een beroerte, bij hoge bloeddruk of problemen met de bloedsomloop, bij een te sterk werkende schildklier, diabetes, nier- of leveraandoeningen, bij een ontsteking van de mond, keel, slokdarm of bij een maagzweer.

Inhalers
Dit is een tweeledig buisje met daarin een vervangbare capsule die een met nicotine doordrenkt sponsje bevat. Je inhaleert via het buisje de nicotine en je gebruikt ze enkel bij grote behoefte aan een sigaret
3.Voorschriftplichtig medicamentenBupropion (Zyban) wordt voorgeschreven in combinatie met een ondersteuningsprogramma. Er is een boekje, de huisarts biedt begeleiding, er kan een informatielijn worden gebeld en er is informatie beschikbaar op de website van de fabrikant van bupropion. Dit is eigenlijk een middel tegen depressies, dat in een aantal gevallen blijkt te helpen bij het stoppen met roken. Het middel wordt voorgeschreven aan mensen ?die echt willen stoppen' en die vaak al andere methodes geprobeerd hebben. Bupropion wordt niet vergoed. Hoe bupropion werkt bij stoppen met roken is niet precies bekend. Het vermindert waarschijnlijk de ontwenningsverschijnselen en remt de behoefte om te roken af. U stopt pas met roken nadat u ongeveer 10 dagen bupropion hebt ingenomen. U begint met 1 tablet per dag (niet kauwen) de eerste 6 of 7 dagen, daarna neemt u 2 tabletten per dag. Duur van de behandeling: 7-9 weken. Mogelijke bijwerkingen: droge mond, slapeloosheid (neem daarom bupropion niet na 18.00 uur in). Bupropion vermindert het concentratievermogen. Dat betekent extra risico bij activiteiten waarbij oplettendheid vereist is, zoals autorijden. Bupropion mag niet worden voorgeschreven bij epilepsie, anorexia nervosa, boelimie, bipolaire stoornis (manisch depressieve stoornis), een tumor in het centraal zenuwstelsel, ernstige levercirrose en bij een allergie voor bupropion. Bupropion mag niet worden gecombineerd met MAO-remmers (bepaalde medicijnen die worden gebruikt tegen depressie en tegen de ziekte van Parkinson). En mag ook niet gecombineerd worden met middelen tegen een depressie of middelen tegen psychosen. Bupropion mag niet worden voorgeschreven bij zwangerschap en borstvoeding. Neem liever geen alcohol als u bupropion gebruikt.

Het antirookmiddel Champix (varenicline) is door Pfizer ontwikkeld als een partiële agonist (gedeeltelijke stimulator) van de a4ß2-nicotine-acetylcholinereceptor. Varenicline activeert deze receptor gedeeltelijk, waardoor het de dopamineafgifte minder stimuleert dan nicotine. Hierdoor ontstaat een geringer bevredigend effect dan dat van nicotine, maar het effect is voldoende om een terugval na het stoppen met roken te voorkomen. Daarnaast werkt varenicline ook als partiële antagonist (gedeeltelijke blokkeerder), waardoor het verhindert dat nicotine aan de receptor bindt. Zo voorkomt varenicline dat nicotine zijn verslavende werking kan uitoefenen [JAMA. 2006;296:47-63].champix

Het middel is niet onderzocht bij personen jonger dan 18 jaar en daarom voor hen niet aanbevolen. Hetzelfde geldt voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Mensen met nierproblemen en nierdialyse doen er goed aan hun arts hiervan op de hoogte te stellen. Zij kunnen wellicht een lagere dosis gebruiken. Ook moeten zij de voorschrijver een lijstje geven met alle middelen die zij gebruiken. Dat geldt vooral voor insuline, astmamedicatie en bloedverdunners. De reden hiervoor is dat stoppen met roken de werking van deze middelen beïnvloedt.

De patiënteninformatie bij Champix adviseert om voorafgaande aan het daadwerkelijke stoppen een stopdatum te kiezen. Zeven dagen voor deze datum start men met het gebruik van Champix, met als doel voor het stoppen een Champix-spiegel te hebben opgebouwd. Tijdens deze week mag men gewoon blijven roken. Geadviseerd wordt varenicline na de maaltijd in te nemen met een glas water. Het gebruiksschema is als volgt: dag 1 t/m dag 3 eenmaal daags 0,5 mg, dag 4 t/m dag 7 tweemaal daags 0,5 mg, dag 8 t/m het eind van de therapie tweemaal daags 1 mg. Sommige mensen hebben een paar weken nodig voor Champix goed werkt. Na een ‘uitglijder’ kan opnieuw worden begonnen.
De voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken levert snel voordelen op. Hier vindt u een beperkte lijst met de voordelen van het stoppen met roken:
-  20 minuten na de laatste sigaret   Bloeddruk en hartslag worden weer normaal.
-  8 uur  De hoeveelheid koolstofmonoxide in het bloed is met de helft afgenomen. De zuurstoftoevoer naar de cellen verloopt weer normaal.
-  24 uur  Het risico op een hartinfarct neemt al af. De longen beginnen slijm en de rookresten uit te scheiden. Het lichaam bevat geen nicotine meer.
-  48 uur  Smaak- en geurzin verbeteren. De uiteinden van de smaakzenuwen groeien weer.
-  72 uur  Ademhalen wordt gemakkelijker en de bronchiën komen losser.
-  2 weken tot 3 maanden   Hoest en vermoeidheid verminderen en men krijgt meer adem.
-  1 tot 9 maanden  De trilhaartjes groeien weer. Men geraakt steeds minder buiten adem.
-  1 jaar  Het risico op een hartinfarct is met de helft afgenomen. Het risico op een beroerte ligt even hoog als bij een niet-roker.
-  5 jaar  Het risico op longkanker is met bijna de helft teruggelopen.
-  10 tot 15 jaar  De levensverwachting ligt weer even hoog als bij iemand die nooit heeft gerookt.
Indien u graag nog meer informatie wenst over roken en stoppen met roken, verwijzen wij u graag door naar de website www.rookwijzer.be.


Image
Image
Image
Image

Door gebruik te maken van onze website, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.

© {2023} Zwitserse Apotheek. Designed By Monstrey Hans
https://ee.itk.ac.id/data/