Bereidingswijze

Afdrukken

Bereidingswijze

Het productieproces volgens Dr. Zimpel :
De Gisting Planten worden met water en gist aan een gistingsproces onderworpen, die de eerste trap vormt in de productie van de spagyrische middelen. Dat proces duurt een vastgestelde periode van 6 x7 dagen = 42 dagen. Gedurende het gistingsproces worden etherische oliën vrijgemaakt en ontwikkelen zich voor de plant karakteristieke aromastoffen. Vervolgens ontstaat een planteigen alcohol (2 á 5%), dat zich uit de gisting zelfconserverend vrijmaakt. Structurele veranderingen van het plantenmateriaal gedurende het fermentatieproces hebben de bouw van nieuwe stoffen tot gevolg. Hier vinden meer dan 17 verschillende chemische reacties plaats. Een analyse ter vaststelling dat de fermentatie(gisting) volledig beëindigd is, sluit het gistingsproces af.
De Distillatie De plantenmassa wordt aan een waterdamp-distillatie onderworpen, een zuivere en milde distillatievorm. Deze heeft tot doel, de aromatische stoffen en de planteigen ethanol te verkrijgen. In deze fase van het productieproces ontstaat de mogelijkheid om normaal giftige planten zoals atropa belladonna, rhus toxicodendron, arnica montana enz. voor de aanmaak van moederessences te gebruiken. Uitsluitend die moleculen met een gewicht onder de 200 Dalton worden in het distillaat opgenomen. Bijvoorbeeld Atropine van belladonna dat een waarde van 300 Dalton heeft of sesquiterpene lactone uit arnica montana met een moleculair gewicht van meer dan 200 D worden niet opgenomen. Tijdens de gisting (fermentatie) is de atropine-informatie echter wel doorgegeven, waardoor de werking blijft zonder de giftigheid van het oorspronkelijk element. Het distillaat wordt na afwerking gecontroleerd op de afwezigheid van giftige elementen, zoals bv atropine. Na het bereiken van de voorgeschreven distillatiehoeveelheid wordt deze productietrap afgesloten. Ter conservering wordt een geringe hoeveelheid alcohol aan het distillaat toegevoegd.
De Verassing Als laatste productietrap wordt de distillatierest verast. Het doel van de verassing (calcinatie) is de planteigen mineraalzouten en sporenelementen (de anorganische bestanddelen) uit de plantenmassa te verkrijgen. De verassing gebeurt meestal in drie fasen waarbij na de derde fase een grijs tot witgetint poeder overblijft: de mineralen en sporenelementen van de plant. Per 10 kg plant kan zo tot 2 kg mineralen uit de plant worden verkregen. Deze worden aansluitend in het distillaat opgelost door middel van filtratie. Het overblijvende niet-opgeloste deel wordt afgefilterd: het caput mortum. De essences hebben door bovengenoemde bereidingswijze niet alleen de werking van Phyto-, Aroma-, Etherische oliën en Bachremedie,maar ook de energetische werking van Homeopathische producten. Ook het fysieke deel van plant bevindt zich in de essence; de mineralen en sporenelementen zoals we die aantreffen bij de Schüssler zouten.<

Verbonden onderwerpen