Tropenzorg en vaccinatie

Afdrukken

Tropenzorg en vaccinatie

  • Gele koorts: dodelijke virale infectie, overgebracht door muggen die overdag steken. Er bestaat geen medicijn, enkel een doeltreffende vaccinatie: 1x subcutane inspuiting, die 10 jaar werkzaam is.Vaccinatie, tropenzorg
  • Tetanus en difterie: reisvoorbereiding is een ideaal moment om tetanus en difterie vaccinatie terug op punt te stellen. Een herhalingsinspuiting volstaat om de 10 jaar. Is de laatste injectie langer dan 20 jaar geleden, dan moeten er 2 vaccinaties gegeven worden met een interval van 1 maand.
  • Polio: een herhalingsvaccin tegen polio is aan te raden voor een reis naar Afrika of Azië in minder hygiënische omstandigheden.
  • Hepatitis A: virale leverontsteking, veroorzaakt door besmet voedsel, drank of voorwerpen die in aanraking zijn geweest met stoelgang. Voor avontuurlijke reizen wordt een vaccinatie aanbevolen: 2 intramusculaire injecties met 6 maanden ertussen. Bescherming? Waarschijnlijk levenslang!
  • Hepatitis B: overgebracht via seksuele contacten of via bloed en slijmvliezen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor mensen die vaak op avontuurlijk reizen zijn in Azië, Latijns-Amerika en Afrika of voor mensen met een verhoogd beroepsrisico. Het vaccinatieschema omvat 3 inspuitingen verspreid over een jaar.
  • Buiktyfus: vaccinatie: 1 inspuiting biedt 3 jaar bescherming. Het is een ernstige infectie, die met hoge koorts gepaard gaat. De overdracht gebeurt door inname van besmet voedsel of water. Preventie: boil it, cook it, peel it or forget it!
  • Cholera: komt voor in zeer onhygiënische omstandigheden en kenmerkt zich door veelvuldige waterige ontlastingen met uitdroging tot gevolg. Indien de reiziger de preventieve maatregelen tegen reizigersdiarree volgt, is het risico op cholera bijna volledig onbestaande. Vaccinatie is weinig zinvol en heeft veel bijwerkingen.
  • Schistosomiasis: besmetting door een wormlarve, die in zoet, stilstaand water vertoeft en zich door de huid boort en blaas- en darmwand aantast. Geen vaccinatie mogelijk. Behandeling met praziquantel. Dengue: virale infectie overgedragen door een mug die overdag steekt. Preventie is hier aangewezen door gebruik van afdoende insectenwerend product met een hoge concentratie DEET. Bij gebruik van een zonneproduct, steeds eerst het insectenrepellent aanbrengen en pas 2 uur later de zonnebescherming!
  • Malaria: malaria is een zeer gevaarlijke infectieziekte verwekt door een parasiet en overgebracht door de steek van de anophelesmug, die ’s avonds steekt en voorkomt in tropen en subtropische gebieden tot een hoogte van 1500 meter. Het vermijden van een muggenbeet is van kapitaal belang! Draag daarom 's avonds licht gekleurde kledij die zoveel mogelijk armen en benen bedekt. Smeer de niet bedekte delen in met een insectenverdrijvend middel op basis van DEET (20 tot 50%) en herhaal dit om de 4 tot 6 uur! Om te slapen gebruik een muskietennet dat geïmpregneerd is met permethrine en dat onder de matras gestoken kan worden.
Preventief pillen innemen is noodzakelijk! Hierbij moeten de voor- en nadelen van de bepaalde geneesmiddelen afgewogen worden in functie van de besmettingsgraad van het malariagebied (hoog of laag risico). De arts bepaalt individueel welk antimalariamiddel het beste is! Zie    www.itg.  be voor verdere informatie.


Meningokokken – Meningitis
: vaccinatie is verplicht voor pelgrims naar Mekka en voor de risicogordel in Afrika: van Senegal tot Ethiopië.
Hieronder kan u per land een overzicht van de belangrijkste inentingen opvragen:

Vaccinatiekalender