Vakantietips

Afdrukken

Vakantietips

Voorbereiding

Wat gaat er mee in de reisapotheek? In de eerste plaats de receptmedicijnen en zelfzorgmiddelen die u gewoonlijk gebruikt.


Tips:

Controleer of u ruim voldoende hebt voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept.
Lees eventueel de bijsluiters van uw geneesmiddelen nog eens door over bewaarvoorschriften, wat te doen bij diarree of braken en dergelijke.

EXOTISCHE REISBESTEMMINGEN.
 • In verre landen kunnen de andere hygiënische omstandigheden en de andere voeding een gezondheidsrisico vormen. In de tropen komen ziekten voor die in Belgïe nauwelijks meer bestaan, zoals buiktyfus, malaria, cholera en gele koorts. Een dokter of tandarts zit niet altijd in de buurt en is ook niet altijd toegerust om patiënten hygiënisch te behandelen. Dan is er kans op besmetting met ziekten als hepatitis B of aids.
 • U kunt sommige problemen voorkomen: zorg dat u op de hoogte bent van de risico's in het land van bestemming, zorg dat uw gebit in orde is en wees bedacht op een goede hygiëne. Gaat u een lange reis maken onder primitieve omstandigheden, ga dan enkele maanden voor uw vertrek naar de GGD. Stap voor een korte reis zonder grote risico's toch ten minste vijf weken van te voren naar uw arts, apotheker of de GGD. Zij kunnen vertellen of u tabletten nodig hebt om malaria te voorkomen, hoe u die moet gebruiken en of u vaccins nodig hebt tegen andere ziekten.
 • Surf hier naar de gezondheidspas voor extra informatie over tropische reisbestemmingen ...

GENEESMIDDELENPASPOORT.
Uw apotheek zet uw medicijnen graag voor u op een rij in een ‘Geneesmiddelenpaspoort'. Dat is een document waarin alle gegevens over uw medicijngebruik bij elkaar staan. Makkelijk als u in het buitenland een apotheker of een arts nodig hebt. Verder hebt u bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts als u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers) en als u injectiespuiten en -naalden meeneemt.

HOUDBAARHEID.
Op de verpakking van elk geneesmiddel staat tot welke datum u het kunt gebruiken; controleer het voor uw reis. Haal nieuwe geneesmiddelen als de oude vervallen zijn. Oude geneesmiddelen kunt u het beste afgeven bij de apotheek, of bij de gemeente inleveren als chemisch afval.

ZONLICHT EN GENEESMIDDELEN ?
 • Bescherm u tegen de zon ! Bepaalde receptgeneesmiddelen kunnen als bijwerking een hevige zonnebrand veroorzaken, ook bij mensen die doorgaans niet erg verbranden. Die bijwerking komt voor bij sommige antibiotica - zoals doxycycline - en bepaalde middelen tegen huidaandoeningen, reuma en hartklachten.
 • Gebruikt u die medicijnen, kom dan zo min mogelijk in de zon en zorg buiten voor extra bescherming: dicht geweven kleding, iets op het hoofd en een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor - ook bij bewolkt weer, want dan is de schadelijke UV-straling tóch aanwezig.
 • Soms is er een vergelijkbaar geneesmiddel dat minder kans geeft op die overgevoeligheidsreactie. Dat zoekt het apotheekteam graag voor u uit.

VERBANDDOOS VERPLICHT.
Wat steek je in je reisapotheek ?
Reist u per auto of per vliegtuig, dan hoort in uw reisbagage een verbanddoos. In een aantal landen is dit wettelijk verplicht in de auto. Volgens informatie van de ANWB is dat het geval in: Griekenland, Hongarije, Kroatië, Macedonië, Roemenië, Rusland, Servië/Montenegro, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije.
Er zijn complete verbanddozen te koop; u kunt ook zelf een doos samenstellen of onderdelen los kopen.

Tips:
Controleer voor vertrek of de inhoud nog compleet en bruikbaar is. Op steriel verband en op het ontsmettingsmiddel staat een uiterste gebruiksdatum.
In de verbanddoos horen: povidonjood voor ontsmetting, pleisters, verband, een schaar, een pincet en een onbreekbare koortsthermometer als u met kinderen reist. Zie verder de checklist.

VOORBEHOEDSMIDDELEN.
 • Wie veilig wil vrijen, neemt condooms mee; ze zijn niet op elke vakantiebestemming te koop.
 • Pilgebruiksters nemen gewoonlijk op een vast moment eens per 24 uur een pil, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Bij tijdverschil tussen Belgïe en het vakantieland is het innemen te verschuiven; vraag eventueel advies bij uw apotheek. De pil kan minder betrouwbaar worden als je hem te laat inneemt, dat wil zeggen: meer dan twaalf uur later dan gewoonlijk.
 • De pil kan minder betrouwbaar worden bij waterdunne diarree; gebruik dan een extra voorbehoedmiddel, bijvoorbeeld een condoom.
 • Wie de menstruatie wil uitstellen, kan zonder tabletvrije periode doorgaan met een nieuwe pilstrip. Ga bij 2- en 3-fasepillen door met de laatste kleur pillen van een nieuwe strip.

Onderweg
Op reis zijn de omstandigheden voor geneesmiddelen vaak verre van ideaal. Een paar tips:
In het vliegtuig
Gaat u vliegen? Pak uw geneesmiddelen en contactlensbenodigdheden in de handbagage want in het bagageruim van het vliegtuig kan het vriezen. Draag geneesmiddelen liever niet direct op het lichaam, bijvoorbeeld in een broekzak, want dat kan te warm zijn.
Koel bewaren
In de auto, caravan of tent kan het erg warm worden, zodat zetpillen zacht worden, crèmes en oogdruppels bederven en de houdbaarheid van andere medicijnen achteruit kan gaan. Voor medicijnen die koel bewaard moeten worden, bijvoorbeeld insuline en zetpillen, biedt een koel-etui uitkomst, of de koelbox.

Reisongemakken
Over vaak voorkomende kwaaltjes en andere reisongemakken geeft uw apotheek graag advies.
De voorlichting op deze website is onafhankelijk, daarom noemen we alleen de belangrijkste werkzame stoffen, en geen merknamen. Het verschil tussen merken zit soms alleen in de prijs. In de apotheek is meer informatie te krijgen.

DIARREE EN VERSTOPPING.
 • Reizigersdiarree gaat meestal vanzelf weer over binnen 3 tot 5 dagen.
 • Het grootste probleem bij diarree is de kans op uitdroging, vooral bij kleine kinderen en ouderen.
 • Drink verdeeld over de dag minstens 1,5 liter (kinderen 1 liter). Water, thee, vruchtensap (geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of rijstewater. In heel warme landen hebt u nog meer vocht nodig.
 • Het beste middel tegen uitdroging is orale rehydratievloeistof (ORS). Dat is verkrijgbaar als poeder dat aangemaakt moet worden met (schoon) leidingwater of mineraalwater zonder koolzuur.


Wanneer naar de huisarts?
 • -Bij veelvuldige waterdunne diarree bij kinderen en volwassen: na 3 dagen
 • -Ouderen boven de 70 na één dag
 • -Kinderen onder de 2 jaar binnen een dag.
 • -Ga ook naar de dokter als de patiënt aanhoudend braakt en bijna niets drinkt.
 • -Wie niet wil wachten tot de diarree vanzelf over gaat, kan loperamide nemen; geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Niet gebruiken bij koorts of als er bloed in de ontlasting zit. Niet langer dan 2 dagen achtereen gebruiken.

Voorkom diarree:
 • -Ga hygiënisch om met eet- en drinkwaren.
 • -Was uw handen vaak en goed met zeep. Twijfelt u aan de kwaliteit van het drinkwater, neem dan mineraalwater, verpakt vruchtensap, vers gekookt water of thee en vermijd het gebruik van ijsblokjes. -Vermijd schepijs, ongekookt voedsel, afgekoeld voedsel zoals schelpdieren, ongeschild rauw fruit, salades en onvoldoende doorbakken vlees.
 • -Doe de vaat in heet sop en gebruik schone droogdoeken. Bewaar restjes alleen in een koelkast.

Ander voedsel, een vreemd toilet of spanningen kunnen het ontlastingpatroon verstoren en verstopping veroorzaken. Drink veel (zes tot acht glazen water per dag), eet vezelrijk en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. U kunt bisacodyl nemen in de vorm van tabletten, dragees of zetpillen.

DRUK OP DE OREN.
Tijdens een vliegreis kunt u bij het dalen pijnlijke druk op de oren vermijden: zuig op een snoepje of neem kauwgum en slik regelmatig.
Neem bij verkoudheid eventueel xylometazoline neusspray of –druppels.

JEUK.
Veroorzaakt door insectenbeten of aanraking met een kwal of brandnetel: gebruik lidocaïne-gel of lidocaïne-menthol-gel.

PIJN EN KOORTS.
Kies paracetamol om pijn te stillen en koorts te weren. Voor kinderen zetpillen of tabletten.

REISZIEKTE.
 • Komt het meest voor bij twee tot tienjarigen.
 • Bent u binnen 4 uur op de bestemming, kies dan onze reisziektepillen
 • Duurt de reis langer, neem dan onderweg nog een keer reisziektepillen (om de 4 tot 6 uur)
 • Deze middelen kunnen als bijwerking hebben: slaperigheid of sufheid. Ze zijn dus niet aan te raden voor iemand die gaat rijden!
 • Wie een middel zoekt dat niet versuft, kan capsules met gemberpoeder proberen.
 • Lees de bijsluiter: middelen tegen reisziekte zijn alleen effectief als je ze enige tijd voor vertrek inneemt.
 • ga je op verlof met een boot neem dan iets sterker middel : onze zeeziektepillen

TEKEN.
Bescherm u tegen teken ! De teek komt voor in bosrijke gebieden. Hij lijkt op een spinnetje, zuigt zich vast op de huid om zich tegoed te doen aan je bloed en kan ongemerkt een vervelende ziekte overdragen. Bedekkende kleding en een insectenafweermiddel met DEET houdt teken tegen. Met een ‘tekentang' - verkrijgbaar bij de apotheek - is de teek te verwijderen.

WONDJES EN SCHAAFONDEN.
Gebruik voor ontsmetting povidonjood-oplossing of een waterige oplossing op basis van chloorhexedinedigluconaat. (prikt niet)

ZONNEBRAND.
Voorkomen: kies een zonnebrandmiddel met een voldoende hoge beschermingsfactor, en pak voor kinderen ook een petje in.
Uw apotheker geeft informatie over verstandig zonnen en beschermingsfactoren.
Goed om te weten: als u een zonnebrandmiddel smeert en daarnaast een insectenafweermiddel dat DEET bevat, werkt het zonnebrandmiddel minder lang en minder goed.

Checklist
Ik ga op reis en ik neem mee ... Dit kan per persoon verschillen.
Gebruik de checklist voor de reisapotheek als geheugensteuntje.