Vitamine B1

Afdrukken

Vitamine B1

Thiamine is een onontbeerlijk coënzym voor meer dan 20 enzymen. Thiamine is essentieel voor het energie- en vooral het koolhydraatmetabolisme. Wateroplosbare vitamine.
Vitamine B1 speelt bovendien een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. De biodisponibiliteit van thiamine is normaal gesproken zeer hoog, uitgezonderd bij bejaarden bij wie deVitamine B1 metabolisatiecapaciteit afneemt. Een aantal factoren, zoals alcohol en sommige medicijnen, kunnen de metabolisatie negatief beïnvloeden.

• Vitamine B1 komt voor in volkorengraanproducten, varkensvlees en peulvruchten, en in kleinere hoeveelheden in melk, groente, andere vleessoorten en aardappelen. Bij het malen van graan en rijst verdwijnt de vitamine B1. Bloem, maïzena, bewerkte aardappelproducten en pasta bevatten deze vitamine dan ook vrijwel niet. Vitamine B1 is gevoelig voor verhitting en zonlicht.

• Aangezien thiamine essentieel is voor het energiemetabolisme, is de thiaminebehoefte gekoppeld aan de energiebehoefte. Bij een gematigd energieverbruik is de behoefte op 400 µg per 1000 kcal per dag geraamd. Deze waarde laat toe voor de verschillende leeftijdsklassen een aanbevolen hoeveelheid op te stellen.

• Een licht tekort gaat gepaard met verlies aan eetlust, vermoeidheid en depressiviteit.
Ernstig thiaminegebrek, gekend sinds de oudheid en verbonden met de quasi exclusieve consumptie van gepelde rijst, veroorzaakt beriberi. Deze ziekte wordt gekenmerkt door eetlust-, spijsverterings- en vooral neurologische stoornissen met uitval van peesreflexen. Dit kan gepaard gaan met hartinsufficiëntie en oedeemvorming, dikwijls met dodelijke afloop. De neurologische stoornissen kunnen voorkomen bij risicopersonen, zoals overmatige alcoholverbruikers die een thiamine-arme voeding hebben.

• Een teveel aan vitamine B1 wordt snel geëlimineerd in de urine. Toxische effecten van vitamine B1 zijn nooit vastgesteld, ook niet bij zeer hoge dosissen.

Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid Vitamine B1
Leeftijd Vitamine B1 (milligram)
0 - 11 maand 0,3
1 - 3 jaar 0,5
4 - 6 jaar 0,7
7 - 10 jaar 0,8
11 - 14 jaar man 1
vrouw 0,9
15 - 18 jaar man 1,2
vrouw 0,9
Volwassen man 1,1
vrouw 0,9
60 - plussers man 1,1
vrouw 0,9
zwangerschap (vanaf week 10) 1
borstvoeding 1,1