Vitamine B12

Afdrukken

Vitamine B12

Vitamine B12 bestaat uit verschillende vormen van cobalaminen en is samen met foliumzuur (vitamine B11) betrokken bij het aanmaken van DNA en RNA, ons erfelijk materiaal.Om vitamine B12 op te nemen is er een stof (de 'intrinsieke factor') uit het maagslijmvlies nodig. Deze stof activeert het vitamine waarna het in de dunne darm opgenomen kan worden.Vitamine B12

• Vitamine B12 is nodig om foliumzuur (vitamine B11) vrij te maken uit de cellen. Zodat foliumzuur rode bloedcellen kan aanmaken. Verder is het nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

• Levensmiddelen die veel vitamine B12 bevatten zijn vlees, melkproducten, ei en vis. Plantaardige producten bevatte dit vitamine niet. Wel bevat zeewier veel vitamine B12 maar in die vorm kunnen we het niet of nauwelijks opnemen. Bij gezonde mensen is er een voorraad voor 3 jaar aanwezig in de lever.
Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is een supplement van respectievelijk 0,2 µg per dag en 0,5 µg per dag aanbevolen. Voor zuigelingen is een opname van 0,5 µg per dag voorgesteld, om biochemische deficiëntie te vermijden en de reserve op peil te houden. In ons land is de opname van vitamine B12 voldoende groot en tekorten dan ook zeldzaam. (behalve misschien bij strikte vegetariërs vermits plantaardige voeding geen vitamine B12 bevat).

• Mensen die lijden aan een chronische maagvliesontsteking of mensen bij wie de maag geheel of gedeeltelijk is weggehaald. Of bij mensen bij wie het maagslijmvlies beschadigd is geraakt. Deze mensen kunnen de 'intrinsieke factor' niet meer aanmaken en dus geen vitamine B12 meer opnemen.

• Tekorten veroorzaken bloedarmoede, afwijkingen aan het zenuwstelsel en de slijmvliezen van bijvoorbeeld de maag. Alleen het toedienen van injecties met vitamine B12 helpt dan echt.
Toxische effecten van vitamine B12 zijn nooit vastgesteld. Niettemin is het af te raden meer dan 200 µg per dag in te nemen.
Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid
Vitamine B 12
Leeftijd Vitamine B12 (microgram)
0 - 11 maand 0,5
1 - 3 jaar 0,7
4 - 6 jaar 0,9
7 - 10 jaar 1
11 - 14 jaar 1,3
15 - 18 jaar 1,4
Volwassenen 1,4
zwangerschap 1,6
borstvoeding 1,9

Verbonden onderwerpen