Vitamine B5

Afdrukken

Vitamine B5

Pantotheenzuur komt voor in twee derivaten die bijzonder belangrijk zijn in het metabolisme: in coënzyme A (CoA) en in Acyl-Carrierproteïne (ACP). CoA speelt een rol in de afbraak van koolhydraten, vetten en sommige aminozuren. CoA en ACP nemen deel aan de synthese van vetzuren en cholesterol. Ongeveer 85% van het pantothenaat in de voeding komt voor onder de vorm van CoA of van fosfopantothenaat.• Deze vitamine komt vrijwel in alle levensmiddelen voor; vlees, groente, melk, aardappelen, brood.
Bij gebrek aan betrouwbare gegevens kan geen aanbevolen opnamehoeveelheid worden gegeven, maar slechts een aanvaardbare hoeveelheid.

• Tekorten zijn vrijwel niet vastgesteld. Een brandend gevoel aan de voetzolen en pijnscheuten die oplopen tot in de benen worden waarschijnlijk veroorzaakt door een tekort aan vitamine B5 gecombineerd met tekorten aan andere B-vitamines.

• Toxische effecten van pantotheenzuur zijn nooit vastgesteld, zelfs niet bij dosissen die honderd maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedragen.
Aanvaardbare dagelijkse opnamehoeveelheid Pantotheenzuur *
Leeftijd Pantotheenzuur (milligram)
0 - 11 maand 2 - 3
1 - 3 jaar 3 - 5
4 - 10 jaar 5 - 8
11 - 18 jaar 8 - 10
Volwassen 3 - 12
zwangerschap (vanaf week 10) 3 - 12
borstvoeding 3 - 12