Vitamine B6

Afdrukken

Vitamine B6

Vitamine B6 komt onder drie vormen voor in de natuur: als pyridoxine, als pyridoxal en als pyridoxamine. Deze drie vormen kunnen in elkaar worden omgezet en uiteindelijk de actieve vorm, pyridoxalfosfaat opleveren. Wateroplosbare vitamine
Pyridoxalfosfaat is als cofactor werkzaam in meer dan zestig enzymen die betrokken zijn bij de metabolismen van koolhydraten, vetten en voornamelijk proteïnen. Verder is het een onmisbare stof bij de afweer, groei, bloedaanmaak en het zenuwstelsel.• Vitamine B6 komt voor in vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappelen en volkorenproducten en in mindere mate in melkproducten, fruit en groene groente.
Vitamine B6
• De behoefte aan vitamine B6 is verbonden aan de hoeveelheid eiwit die je eet. Bij een gemiddeld Belgisch dieet wordt 17% van de totale energie-opname aangebracht onder de vorm van eiwitten; de aanbevelingen voor vitamine B6 zijn dan ook gebaseerd op deze opname. De grotere behoefte aan vitamine B6 tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is in overeenstemming met de grotere eiwitbehoefte.

• Een tekort aan vitamine B6 is zeldzaam. Belangrijk is echter dat zuigelingen die melkpreparaten krijgen waarin het vitamine B6 door oververhitting vernietigd is, stoornissen in het metabolisme kunnen vertonen, die tot convulsies kunnen leiden. Deze stoornissen kunnen door een opname van 0,25 mg vitamine B6 per dag verholpen worden.
Bij ouderen zouden verwardheid en depressies optreden en in enkele gevallen bloedarmoede.

Een laag gehalte aan vitamine B6 gaat ook samen met een hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte in het bloed draagt mogelijk bij aan het risico voor hart- en vaatziekten. Misschien kan verhoging van het vitamine B6 gehalte in het bloed dit risico beperken.

Het verdient aanbeveling niet meer dan 50 mg vitamine B6 per dag op te nemen, teneinde het risico op onomkeerbare neuropathie van de ledematen te vermijden. Deze symptomen zijn beschreven bij volwassenen die dagelijks supplementen van 50 tot 500 mg innemen.
Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid Vitamine B6
Leeftijd Vitamine B6 (milligram)
0 - 11 maand 0,4
1 - 3 jaar 0,7
4 - 6 jaar 0,9
7 - 10 jaar 1,1
11 - 14 jaar man 1,3
vrouw 1,1
15 - 18 jaar man 1,5
vrouw 1,1
Volwassen man 1,7
vrouw 1,2
60 - plussers man 1,7
vrouw 1,2
zwangerschap (vanaf week 10) 1,4
borstvoeding 1,6