Vitamine E

Afdrukken

Vitamine E

Behoort tot de vetoplosbare vitaminen.Vitamine E activiteit komt voor bij twee reeksen van verbindingen. De eerste en belangrijkste reeks bestaat uit tocoferolen, de andere uit tocotriënolen.Vitamine E

• Deze vitamine speelt een rol in rode bloedcellen en in celwanden van weefsels in ons lichaam. Ook beschermt vitamine E de meervoudig onverzadigde vetten in het lichaam tegen oxidatie. Nieuw onderzoek geeft aan dat er mogelijk een rol is van vitamine E als antioxidant bij het verminderen van de kans op o.m. hart- en vaatziekten en kanker, maar dit is nog niet echt bewezen. Een antioxidant is een stof die zuurstof kan 'vangen' en zo de reactie van het zuurstof met andere stoffen tegengaat.

• Vitamine E komt voor in plantaardige olie, bijvoorbeeld sojaolie en zonnebloemolie, noten, volkerenproducten, zaden zoals sesamzaad en in eieren. Aan sommige dieetmargarines wordt vitamine E toegevoegd omdat het werkt als antioxidant. Vitamine E voorkomt het bederven van deze vetten en het onwerkzaam worden van de meervoudige onverzadigde vetzuren. Over het algemeen bevatten levensmiddelen met veel meervoudige onverzadigde vetzuren al van nature veel vitamine E.
Bij de berekening van de dagelijkse behoefte is rekening te houden met de anti-oxydatieve rol van de tocoferolen ten overstaan van de meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA: Poly-Unsaturated Fatty Acids) in de weefsels. De aanbevelingen voor volwassenen zijn gebaseerd op een studie van de gemiddelde Belgische PUFA-opname. Voor kinderen zijn de aan te bevelen hoeveelheden slecht gekend; veiligheidshalve is dan ook geopteerd voor iets hoger waarden.

• Vitamine E tekort bij de mens is zeldzaam en komt dikwijls voor onder een PUFA-rijke voeding. Afwijkingen aan het zenuwstelsel en een vorm van bloedarmoede treden dan op. Bij volwassenen komen tekorten alleen voor in combinatie met ernstige eetstoornissen in de vetvertering op. In dat geval loopt ook de opname van vitamine A, D en K gevaar.
Toxische effecten van vitamine E zijn nooit vastgesteld, ook niet bij zeer grote dosissen. Niettemin is aan te raden niet meer dan 2 g per dag op te nemen.
Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid
Leeftijd Vitamine E (milligram)
0 - 11 maand 0,6 - 0,8
1 - 18 jaar 0,6
volwassenen 10
zwangerschap 10
borstvoeding 10