Vitamine K

Afdrukken

Vitamine K

Behoort tot de groep van de vetoplosbare vitaminenVitamine K komt voor onder verschillende vormen: als vitamine K1 of fyllochinon van plantaardige oorsprong, als vitamine K2 of menachinon van bacteriële oorsprong en als synthetisch wateroplosbaar vitamine K3 of menadion. Fyllochinon is de belangrijkste voedingsbron.Vitamine K

• Bacteriën in onze dikke darm produceren het grootste deel van de vitamine K dat in ons lichaam terechtkomt. De rest halen we uit plantaardige voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, koolsoorten, plantaardige olie en lever.

• Vitamine K is noodzakelijk voor de bloedstolling.
Voor jongeren tot 18 jaar zijn de Franse aanbevelingen aangenomen. Deze aanbevelingen schommelen tussen 10 en 35 µg per dag in functie van de leeftijd.
Bij gebrek aan voldoende gegevens zijn voor de volwassenen geen aanbevelingen weerhouden. De aan te bevelen opname voor volwassenen zou waarschijnlijk die van de jongeren moeten benaderen, zelfs al is bij volwassenen de bacteriële synthese in de darmen de belangrijkste bron van vitamine K.

• In geïndustrialiseerde landen zijn deficiëntieverschijnselen bij volwassenen zeldzaam. Tekorten bij volwassenen komen een enkele keer voor bij mensen die langdurig medicijnen hebben gebruikt die de bacteriën in de dikke darm vernietigen en soms bij een gestoorde vetvertering.

• Een tekort aan vitamine K kan voorkomen bij pasgeborenen en in het bijzonder bij prematuren, gezien de reserve aan vitamine K bij de geboorte laag is, er nog geen darmflora voorkomt en daarenboven de toelevering van vitamine K uit de moedermelk gering is.

Bij deficiëntie kunnen maag-, darm-, huid-, navel- en zelfs hersenbloedingen zich voordoen. De preventie van bloedingen gebeurt systematisch met een orale toediening van 2 mg vitamine K bij de geboorte wat, indien borstvoeding wordt gegeven, gevolgd wordt door een wekelijkse toediening van eenzelfde dosis gedurende een periode van tenminste 3 maanden. Een intramusculaire injectie van vitamine K is een aanvaardbaar alternatief. Voeding op basis van melk moet aangerijkt zijn met vitamine K.
Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid
Leeftijd Vitamine K (microgram)
0 - 11 maand 10
1 - 3 jaar 15
4 - 10 jaar 25
11 - 18 jaar 35
volwassenen geen aanbeveling
zwangerschap geen aanbeveling
borstvoeding geen aanbeveling