Vitamine PP

Afdrukken

Vitamine PP

De benaming niacine of vitamine PP slaat op twee verbindingen: nicotinezuur en nicotinamide. Strikt genomen is niacine geen vitamine, gezien ze in het menselijk lichaam uit het essentiële aminozuur tryptofaan kan worden aangemaakt. Niettemin is vooral het voorgevormd niacine uit de voeding de belangrijkste bron bij de mens.• Vitamine B3 of niacine heeft een rol bij de eiwit-, vet-, en koolhydraatstofwisseling. Ook speelt het een rol bij de werking van het zenuwstelsel.

• Vitamine B3 komt voor in vlees, granen, noten en peulvruchten. Ook het aminozuur (bouwsteen van eiwit) tryptofaan kan omgezet worden in vitamine B3 zodat we eigenlijk altijd voldoende van dit vitamine hebben. Tryptofaan zit in eiwitrijke producten zoals vlees, vis, ei, peulvruchten en granen en in mindere mate in melkproducten en groentes, behalve in maïs.
Tijdens de zwangerschap is geen supplement vereist. Tijdens de borstvoeding is een supplement van 2 mg NE per dag aanbevolen.

• Niacinedeficiëntie (=tekort) veroorzaakt pellagra . Deze ziekte veroorzaakt diarree, dermatitis, gewichtsverlies, huisuitslag... Ook verschijnselen zoals ontsteking aan de zenuwen en psychose kunnen optreden.
Er wordt aangeraden niet meer dan 500 mg voorgevormde niacine per dag op te nemen om leverstoornissen te vermijden.
Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid
Niacine
Leeftijd Niacine (milligram,uitgedrukt in niacine-equivalenten)
0 - 11 maand 8
1 - 3 jaar 9
4 - 6 jaar 11
7 - 10 jaar 13
11 - 14 jaar man 15
vrouw 14
15 - 18 jaar man 18
vrouw 14
Volwassen man 18
vrouw 14
60- plus man 18
vrouw 14
zwangerschap (vanaf week 10) 14
borstvoeding 1
6